У ГПУ пояснили, чому не можуть заочно засудити у справах Майдану підозрюваних-утікачів
У ГПУ пояснили, чому не можуть заочно засудити у справах Майдану підозрюваних-утікачів

У ГПУ пояснили, чому не можуть заочно засудити у справах Майдану підозрюваних-утікачів

16:47, 22 січня 2020.

За словами прокурора Донського, українські суди відмовляються визнавати цих підозрюваних утікачами, бо Інтерпол не вносить їх у базу розшуку.

У ГПУ проблему заочного судового слідства / фото УНІАН.

Для заочного засудження у справах Майдану підозрюваних, які втекли і переховуються на території Росії, необхідно у законодавстві передбачити термін "міжнародний розшук".

Як передає кореспондент УНІАН, про це за прес-конференції заявив прокурор Офісу генпрокурора, який розслідує справи Майдану, Олексій Донський.

"Що стосується заочного судового слідства, то основна проблематика в тому, що вона пов’язана з міжнародним розшуком, поняття якого у кримінальному процесуальному законі відсутнє.

Саме тому судова практика трактує це поняття виключно як оголошення особи у розшук Інтерполом.

Хоча сам Інтерпол це спростовує", - сказав він.

За словами Донського, "в Інтерполі стверджують, що міжнародний розшук - це лише один із засобів міжнародного розшуку.

Але судова практика ототожнює розшук Інтерполу і міжнародний розшук, і там де Інтерпол нам відмовив у розшуку з так званих політичних мотивах, ми не можемо отримати дозвіл на заочний судовий розгляд".

Тому, наголосив прокурор, є нагальна необхідність внесення змін до Кримінального процесуального кодексу, "і у нас є працівники, які працюють над розробкою відповідного законопроекту".

Він також додав, що, "якщо відповідні зміни до КПК будуть внесені, то це розблокує процес заочних судів над підозрюваними у справах Майдану: слідству потрібно буде довести у суді, що вживалися заходи з розшуку підозрюваних, які переховуються за кордоном чи на тимчасово окупованих територіях, але ці заходи не змогли забезпечити привід особи до суду, навіть якщо достеменно відомо, де саме переховується така особа".

За словами Донського, внесення таких змін дасть можливість передати до суду кілька справ щодо високопосадовців часів екс-президента Віктора Януковича та посадовців середньої ланки, які втекли до Росії.

Источник материала
Поделиться сюжетом