Україна очистила свою частину "Дружби" від брудної російської нафти
Україна очистила свою частину "Дружби" від брудної російської нафти

Україна очистила свою частину "Дружби" від брудної російської нафти

18:50, 22 січня 2020.

Енергетика.

«Укртранснафта» отримала від «Транснефти» вже 4,3 млн євро компенсації за забруднену нафту.

Оператор нафтотранспортної системи України - державна компанія «Укртранснафта» завершила витіснення російської нафти з підвищеним вмістом хлорорганічних сполук з української ділянки нафтопроводу «Дружба», йдеться в повідомленні компанії.

Повідомляється, що з моменту потрапляння в нафтопровід «Дружба» неякісної російської нафти його оператори вдосконалили системи контролю якості сировини, щоб убезпечити себе від можливого повторення подібних випадків у майбутньому.

Зокрема, зі свого боку «Укртранснафта» повністю реалізувала функцію взаємодії з білоруською, словацькою та угорською сторонами і в автоматичному режимі отримує інформацію з вузлів обліку нафти та її якісні параметри.

Крім цього, «Укртранснафта» облаштувала на диспетчерській станції «Броди» спеціалізовану лабораторію міжнародного зразка, обладнання якої, зокрема, дає змогу оперативно визначати концентрацію хлорорганіки в нафті.

Протягом всього періоду витіснення неякісної російської нафти з української ділянки нафтопроводу «Транснефть» резервувала виробничі потужності «Укртранснафти» і сплатила за надання цієї послуги з травня 2019 року по січень 2020 року 4,336 млн євро компенсації.

Як повідомляв УНІАН, транзит нафти територією України був тимчасово зупинений увечері 25 квітня 2019 року, після того, як європейські споживачі відмовилися приймати російську нафту з підвищеним вмістом масової частки органічних хлоридів.

11 травня «Укртранснафта» відновила транзит нафти європейським споживачам магістральним нафтопроводом «Дружба».

Однак уже 17 травня компанія тимчасово припинила транзит російської нафти до Європейського Союзу в зв'язку з необхідністю європейської сторони провести підготовчу роботу, пов'язану з прийомом «брудної» російської нафти в свої резервуари.

21 травня «Укртранснафта» відновила транзит нафти європейським споживачам магістральним нафтопроводом «Дружба».

Источник материала
Поделиться сюжетом