«Укртрансгаз» заявив про арешт своїх рахунків і майна
«Укртрансгаз» заявив про арешт своїх рахунків і майна

«Укртрансгаз» заявив про арешт своїх рахунків і майна

13:49, 22 січня 2020.

Енергетика.

Компанія просить ДБР і НАБУ не допустити заволодіння 2,3 млрд грн коштів держпідприємства і вважає такі дії шахрайством.

Державна компанія - оператор газових сховищ «Укртрансгаз» звернулася із заявою в Державне бюро розслідувань (ДБР) і Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) з проханням не допустити заволодіння коштами держпідприємства у розмірі 2,3 млрд грн приватними компаніями «Фінансова компанія «Фін - Інвест» і «Укренергозбут».

У повідомленні сказано, що кошти були заблоковані на рахунках «Укртрансгазу» на виконання судового рішення, винесеного Арбітражним судом Києва.

«Зараз накладено арешт на все майно «Укртрансгазу» і кошти на рахунках», - йдеться в заяві компанії.

У компанії розцінюють таке рішення як неправомірне, а спільні дії двох приватних компаній - такими, які можуть мати ознаки шахрайства.

«Укртрансгаз» звертається в слідчі органи для захисту своїх інтересів, оскільки зараз блокування грошових коштів та їх незаконна розтрата може негативно вплинути на роботу із забезпечення сталого проходження опалювального сезону», - заявили в компанії.

За інформацією прес-служби, після завершення анбандлінгу, з 1 січня, компанія виконує функцію Оператора газових сховищ і налагоджує всю необхідну технічну взаємодію з юридично відокремленим ТОВ «Оператор ГТС України» за підтримання надійного і безперебійного транспортування природного газу споживачам.

«Зі свого боку, юристи «Укртрансгазу» докладають всіх зусиль для захисту економічних інтересів компанії та оскарження неправомірного судового рішення у справі», - сказано в повідомленні.

У компанії пояснили, що Арбітражний суд міста Києва рішенням від 12 липня 2007 року у справі № 17/32 зобов'язав «Укртрансгаз» поставити 305 млн куб.

м природного газу споживачам компанії «Укренергозбут».

При цьому вартість природного газу не була зазначена і рішення не містило будь-якої певної грошової суми.

З тих пір позивач займався стягненням газу з відповідача.

"У 2015-2016 роках Генеральна прокуратура України починає розслідування за фактом розтрати посадовими особами банку «Фінанси та кредит» коштів на суму понад 113 млн доларів і отримання від Національного банку України рефінансування на 5 млрд гривень.

ГПУ підозрює, що банк безпідставно перерахував ці кошти ряду компаній, серед яких значиться ЗАТ «Укренергозбут», - йдеться в повідомленні.

У 2018 році постановою Господарського суду міста Києва від 13 липня «Укренергозбут» отримав дублікат наказу Арбітражного суду міста Києва від 21 березня 2007 року у справі № 17/32.

Далі ЗАТ «Укренергозбут» продало ТОВ «Фінансова компанія «Фін - Інвест» право вимоги за зобов'язаннями "Укртрансгазу" за постачання природного газу.

Прес-служба повідомляє, що «Фінансова компанія «Фін-Інвест» отримала рішення Господарського суду міста Києва від 9 січня 2020 року у справі № 17/32, в якому змінюється спосіб і порядок виконання рішення Арбітражного суду міста Києва.

«Тобто замість здійснення поставки природного газу на користь третіх осіб - стягнення з АТ «Укртрансгаз» грошових коштів у розмірі 2,3 млрд грн.

При цьому зазначена сума визначена «Укренергозбутом» на свій розсуд безпідставно.

Приватним виконавцем Виконавчого округу міста Києва Пишним А.

15.01.2020 року було відкрито виконавче провадження №60980338 щодо стягнення коштів з «Укртрансгазу» на користь ТОВ «Фінансова компанія «Фін - Інвест», - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, з 1 січня 2020 року функції оператора магістральних газопроводів перейшли від держкомпанії «Укртрансгаз» до «Оператора ГТС України», який в рамках анбандлінгу був відділений від групи НАК «Нафтогаз України» і переданий в управління держкомпанії «Магістральні газопроводи України» (МДУ), підпорядкованої Міністерству фінансів України.

Довідка УНІАН.

«Укртрансгаз» експлуатує 12 підземних сховищ газу загальною активною ємністю близько 31 млрд куб.

Підземні сховища газу є складовою частиною системи газопостачання України і транзиту газу через її територію.

Источник материала
Поделиться сюжетом