Тісто на пиріжки замішують на смальці
Тісто на пиріжки замішують на смальці

Тісто на пиріжки замішують на смальці

— Онуки обожнюють випічку.

Опановую для них нові страви.

Крім традиційних пиріжків, печу емпанадаси, — каже одеситка 59-річна Наталія Зарічна.

— Так називаються пиріжки із солоною начинкою.

Емпанадаси готують в латиноамериканських країнах.

Тісто смачне, тоненьке, начинку не забиває.

Їх обсмажують на олії, але я печу в духовці.

Начинка різна.

Найчастіше готую з яловичиною, куркою й картоплею.

На тісто беру 300 мілілітрів води, 100 грамів смальцю, чайну ложку солі й 700 грамів борошна.

Воду грію, розчиняю сіль.

Додаю топлений смалець.

Потроху підсипаю просіяне борошно й замішую тісто.

Має вийти м'яке.

Але якщо придавити пальцем, ум'ятина лишається.

Загортаю в харчову плівку й ставлю на годину в холодильник.

На яловичу начинку круто варю двоє яєць, ріжу кубиками.

Дрібню цибулину.

Припускаю її на оливковій олії до прозорості.

Додаю пів кілограма яловичого фаршу.

Обсмажую, доки м'ясо не змінить колір.

Вливаю у фарш 100 мілілітрів бульйону.

Кладу столову ложку сушеної паприки, сіль, червоний і чорний мелений перець за смаком.

Тушкую 3–5 хвилин і знімаю з вогню.

У готовий фарш додаю 10 розрізаних на четвертини оливок, подрібнені зелену цибулю та яйця.

Для іншої начинки відварюю п'ять картоплин у мундирі.

Чищу, тру на тертці.

Два зубчики часнику дрібню, підсмажую на оливковій олії.

До нього на сковороду вкидаю 100 грамів крупно нарізаного шпинату.

Припускаю 2–3 хвилини.

Змішую шпинат із картоплею.

Додаю 100 грамів тертого сиру.

Солю, перчу, перемішую.

Щоб приготувати курячу начинку, беру пів кілограма філе.

Ріжу кубиками.

Бланшую два помідори, дрібню їх.

Солодкий червоний перець і цибулину ріжу, пасерую на оливковій олії.

Додаю філе, помідори, три перечавлені зубки часнику, пів столової ложки меленої паприки, кумин, сіль і перець.

Тушкую до готовності.

Наостанок кладу 100 грамів консервованої кукурудзи й подрібнену зелень.

Охолоджене тісто розкачую в пласт завтовшки 2–3 міліметри.

Вирізаю з нього кружки.

На кожен викладаю посередині начинку, краї змащую збитим яєчним білком.

Складаю тісто півмісяцем.

Краї з'єдную, защипую пальцями, виделкою легко придавлюю.

Зверху емпанадаси змащую яєчним жовтком, розведеним зі столовою ложкою води.

Ставлю в нагріту духовку.

Печу 25 хвилин до золотистого кольору за температури 180 градусів.

Подаю емпанадаси із томатним соусом.

Перець чилі очищую від насіння, подрібнюю.

Пропускаю через прес два зубки часнику.

Ріжу цибулину.

Обсмажую все на оливковій олії.

Додаю три порізані бланшовані помідори, 50 грамів томатної пасти, чайну ложку цукру, сіль і перець.

Тушкую, доки не загустіє.

Лишаю вистигати.

Потім перетираю через сито.

Источник материала
Поделиться сюжетом