Діра
Діра

Діра

– Льоша, перестань мені морочити голову.

Можете нормально пояснити.

У нас діра в бюджеті 50 мільярдів, у чому причина? А якщо далі так буде? І як? Не знаю, буде в нас наступного року діра 100 мільярдів, – начебто цитує президента 41-річного Володимира Зеленського прем'єр-міністр 35-річний Олексій Гончарук під час закритої наради з міністром фінансів і представниками Нацбанку.

Аудіозапис розмови невідомі виклали в інтернет минулого тижня.

Голова уряду критикує президента за примітивне розуміння економічних процесів.

Після цього Гончарук написав заяву про відставку.

Зеленський її не прийнявДіра – щілина, отвір у чому-небудь.

Інше значення – заглибина.

Ще: розірване або витерте місце на одежі, взутті.

Слово має праслов'янське походження.

Від того самого кореня походять слова "дерти", "обдирати".

В "Енеїді" Івана Котляревського (1769–1838) є опис Харона, перевізника через річку Стікс до загробного світу:Сорочка, зв'язана узлами,Держалась всилу на плечах,Попричепляна мотузками,Як решето, була в дірках;Замазана була на палець,Засалена, аж капав смалець,Обутий в драні постоли;Із дір онучі волочились,Зовсім, хоть вижми, помочились,Пошарпані штани були."Словник синонімів онлайн" пропонує такі синоніми до слова "діра": отвір, пройма, щілина, шпарина, шпарка, просвіт, просвіток, проріз, дірка.

Зачитати до дірок – порвати, пошарпати, читаючи щось багато разів.

Дірка від бублика – порожнє місце, ніщо."Заключний етап – це була остання спроба "розколоти" Андрія, – йдеться в романі Івана Багряного (1906–1963) "Сад Гетсиманський", – поставити на коліна, щоб таки він поповз, як паршивий пес, і скавулів, лизав черевики.

НКВД не могло стерпіти такого поругання і глуму над своєю всесильністю, що хтось не дається розібрати себе на гвинтики й обернути в "дірку від бублика".

Як це так! "Людішка" не хоче бути "людішкою"?! Чи це не найбільша контрреволюція.

І от що "людішку" заходилися знову з оскаженінням "колоти".

Роман описує репресії НКВД міжвоєнних років.

Автор тричі вживає вираз "дірка від бублика", на яку хоче перетворити героя тоталітарна система.

У переносному значенні "діра" – щось відстале в економічному і культурному відношенні."Арль для нього глибоко несимпатичний, ця глуха провінційна діра, цей закуток цивілізації, смітник Європи, яку він так гостро ненавидить і якої він хоче позбутися, – пише Віктор Петров (1894–1969) у біографічній новелі про голландського художника Вінсента Ван Ґога "Самотній мандрівник простує по самотній дорозі".

– Він мріє про фантастичні квіти незнаних країн, про цноту чистої природи, про екзотику тропіків, куди він хотів би при першій нагоді вирватися, а Арль – це найбрудніше місто, на цілий Південь – тримає його цупко смородом ресторанної олії, гуркотом бруківки, дешевим крамом крамниць, гудками паротягів, оплаченою розпустою борделів.

Ні, для нього найкраще було б покинути Арль і при тому якнайшвидше!"На сленгу наркоманів "діра" – місце, де можна купити наркотики, або слід від ін'єкції.

Злодії так називають найвищу міру покарання, фотографи – об'єктив апарата, а програмісти – вразливе місце програмного забезпечення.

Чорна діра – астрофізичний об'єкт, що створює таку потужну силу тяжіння, що жодні як завгодно швидкі частинки не можуть покинути його поверхню, навіть світло.

Термін запровадив американський фізик-теоретик Джон Вілер (1911–2008) у публічній лекції "Наш Всесвіт: відоме й невідоме", виголошеній 1967 року.

Уперше вченим вдалося отримати зображення чорної діри у квітні 2019-го.

Знадобилася мережа телескопів у восьми державах на чотирьох континентах.

Ті видали знімок чорної діри в галактиці Мессьє 87 у сузір'ї Діви.

Вона віддалена від нас на понад 50 млн світлових років, або 500 діаметрів Чумацького шляху – галактики, в якій розташована наша планета."Діра" – графічний роман 51-річного Сергія Захарова, вийшов у видавництві "Люта справа" 2016-го.

Створив його, після того як 1,5 місяця пробув у полоні терористів в Донецьку.

Художника арештували за карикатури на окупантів, які вивішував по місту.

Книжку переклали кількома мовами, зокрема російською."Графічний роман Сергія Захарова "Діра" – це мистецький вирок донеччанина так званим ДНР та ЛНР, – йдеться в анотації.

– Незважаючи на жорстокі негаразди, нелюдський побут, життєві випробування, документально змальовані у книжці, автор випромінює впевненість у майбутньому й активно працює у творчій царині"."Діра" – кальян-бар у Вінниці, на вул.

Воїнів-Інтернаціоналістів."Полюбляєте приємно провести час у теплій і дружній атмосфері, але ще не визначилися з місцем, де б відпочити? Кальян-бар з інтригуючою назвою "Дира" чекає на вас! – пишуть власники закладу на сайті 20.ua.

Діра – місто в провінції Банва, Буркіна-Фасо.

Населення – близько 3 тис.

Середньорічна температура +23°С.

Источник материала
Поделиться сюжетом