ЄБА назвала пріоритети для покращення розвитку бізнесу в Україні
ЄБА назвала пріоритети для покращення розвитку бізнесу в Україні

ЄБА назвала пріоритети для покращення розвитку бізнесу в Україні

Про це повідомляє прес-служба асоціації.

«Лише спільно з базовими речами — справедливою судовою системою, дієвими правоохоронними органами та наявністю рівних правил гри — бізнес допоможе забезпечити реальні зміни в країні.

Тож дуже сподіваємось, що цього року влада візьме до уваги пропозиції спільноти і ми зможемо на повну використовувати потенціал, який має Україна.

Аби 2020 став дійсно роком розвитку та залучення інвестицій», — вважає Анна Дерев’янко, виконавчий директор «Європейської Бізнес Асоціації».

За словами експерта, більшість пріоритетів бізнесу переплітаються з ключовими питаннями, які обговорювалися на форумі в Давосі — економіка, технології, промисловість та екологія.

Першим пріоритетом ЄБА виділяє протидію тіньовій економіці, яка, залежно від сектору, коливається від 25% до 60%, що створює нерівні правила гри на ринку та заважає прозорому бізнесу рухатись вперед.

Йдеться про боротьбу з контрабандою та фальсифікатом, захист прав інтелектуальної власності, тощо.

«Другим пріоритетом можна назвати — зниження податкового навантаження на фонд оплати праці та тиску на легальний бізнес.

Під номер три ми називаємо пріоритет впровадження принципів circular economy.

В даному контексті йдеться про стимулювання скорочення утворення та утилізації забруднюючих речовин підприємствами промисловості в рамках виконання міжнародних зобов’язань України та європейський підхід у питанні сортування відходів, адже зараз понад 93% відходів вивозиться на сміттєзвалища і лише 4,18% відсортовується», — розповідає Анна Дерев’янко.

Четвертим пріоритетом, на думку ЄБА, має стати продовження гармонізації законодавства України з нормами ЄС, аби українська продукція відповідала європейським вимогам та бізнес не мав труднощів з постачання продукції з та до ЄС.

До п’ятого пріоритету, який допоможе розвивати економіку країни, відносять прийняття сучасного трудового законодавства.

«Про ці зміни бізнес говорить вже декілька років.

Тож врешті варто зробити крок на зустріч європейським умовам трудового законодавства, відкрити ринок праці України для якісних міжнародних спеціалістів, змінити ще радянський Кодекс законів про працю в Україні, який на сьогодні діє, сучасним документом», — вважає експерт.

Продовження медичної реформи, наявність прозорих критеріїв для подальшого розширення програми «Доступні ліки» та контроль якості ліків ЄБА посідає шосту сходинку серед топ-10 пріоритетів.

«Сьомий пріоритет, який виділили спеціалісти ЄБА, — сприяння розвитку міжнародної торгівлі.

Тут мова йде про вирішення питання нестачі автодозволів на міжнародні вантажні перевезення, що наразі створює суттєві перешкоди вільній торгівлі.

Крім того, запровадження промислового безвізу (підписання Угоди АСАА)», — додає Дерев’янко.

А от впровадження ринку землі, шляхом прийняття закону про обіг земель сільськогосподарського призначення, займає восьмий щабель рейтингу.

Зазначимо, що дев’ятий пріоритет — сприяння інноваціям, розвитку освіти і впровадженню нових технологій в бізнесі і в державному управлінні.

Йдеться про діджиталізацію комунікації між бізнесом та державою, подальший розвиток cashless, побудову сучасної системи освіти, розбудову інноваційної економіки, що має стати підґрунтям для подальшого економічного та соціального зростання країни.

Заключним, десятим пріоритетом у рейтингу, називають стимулювання інвестиційної привабливості України загалом та регіонів, зокрема.

«Сподіваємось, що 2020 стане роком дійсно якісних та прогресивних змін в країні і наприкінці року більшість очікувань бізнесу стануть реальністю», — зазначають в асоціації.

Банк» розпочав прийом заявок за програмою «Доступні кредити 5−7-9%» для малого бізнесу.

Источник материала
Поделиться сюжетом