Китайський коронавірус може значно вплинути на світову економіку агросектору — експерт
Китайський коронавірус може значно вплинути на світову економіку агросектору — експерт

Китайський коронавірус може значно вплинути на світову економіку агросектору — експерт

Про це розповів Олексій Єрьомін, аналітик компанії «Агрітел Інтернешнл», передає Latifundist.

«Через карантинні заходи і обмеження пересування в Китаї, наразі спостерігається падіння споживання енергоносіїв, та різке зниження цін на нафту.

Таким чином, експерти прогнозують, що Китай може втратити до 1% приросту ВВП», — розповідає Єрьомін.

Світові агровиробники занепокоєні яким чином це відіб'ється на ринку аграрної продукції і перш за все ринку зернових і олійних.

«На даний момент, незважаючи на підписання угоди між США і Китаєм, ринок не побачив зростання закупівель американської сої і все це напередодні виходу на ринок чергового рекордного врожаю з Бразилії.

А тут ще й „невідомість“ щодо ситуації з короновірусом», — пояснює аналітик.

Проте, враховуючи, що бразильські фермери навряд чи будуть притримувати сою нового врожаю в очікуванні зростання цін, то це може призвести до розпродажів контрактів на сою на Чиказькій біржі.

Експерт додає, що падіння цін на нафту поки не сильно відбилося на ринку етанолу.

«Якщо негативний тренд на ринку нафти стане стійким, то це неминуче позначитися і на ринку етанолу, в тому числі, як одного з продуктів, на зростання обсягів покупок якого з боку Китаю могли розраховувати США.

Це, звичайно, не зробить підтримки і ринку кукурудзи в першу чергу в США», — зауважує Єрьомін.

Також на думку Олексія Єрьоміна, можливе ослаблення валют країн, що розвиваються, яке може мати велике значення для ринку зернових.

Експерт вважає, що зміцнення американського долара стане головним болем для американських фермерів, однак може допомогти Бразилії, Росії та Аргентині в боротьбі за частку на сільськогосподарських ринках.

Єрьомін підкреслив, що у зв’язку з курсом гривні в минулому році, Україна поки залишається за межами валютного ринку.

«Ну і звичайно хочеться сподіватися, що ми не стоїмо на порозі глобальної епідемії, коли вже всім все одно скільки коштує тонна кукурудзи, який курс долара і темпи зростання глобального ВВП», — висловив свої сподівання експерт.

Источник материала
Поделиться сюжетом