Мінекономіки назвало причини падіння промвиробництва в Україні
Мінекономіки назвало причини падіння промвиробництва в Україні

Мінекономіки назвало причини падіння промвиробництва в Україні

15:26, 28 січня 2020.

Різне.

Спад промвиробництва в Україні пов'язаний з модернізацією великих підприємств, скороченням попиту на енергоресурси і негативною зовнішньою кон'юнктурою для чорних металів, зазначив міністр.

Падіння промислового виробництва в Україні пов'язане з проведенням модернізації основної частини великих промислових підприємств, скороченням попиту на енергоресурси через теплу погоду, негативною зовнішньою кон'юнктурою для чорних металів, а також недостатніми обсягами і високою вартістю кредитування.

Про це в Facebook написав міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов.

«Розуміючи, що загострення конкурентної боротьби і перехід на нові технології вимагають технологічного переозброєння, торік основна частина великих промислових підприємств проводили модернізацію, що негативно позначилося на поточній їх виробничій діяльності, але створило умови для відновлення виробництва конкурентоспроможної продукції та зайняття нових сегментів зовнішніх і внутрішніх ринків у перспективі.

Саме модернізація і тимчасові зупинки промислових потужностей були однією з причин негативної промислової динаміки в 2019 році», - написав він.

При цьому Милованов зазначив, що найбільш негативний вплив викликали інші чинники, які діяли впродовж останніх 7 місяців і посилились у грудні 2019 року.

«У грудні найбільше падіння відбулося в постачанні електроенергії, газу та пари (падіння на 15,7%) з огляду на скорочення попиту на енергоресурси в результаті теплих погодних умов і падіння виробництва в галузях - основних споживачах енергії (металургія, видобувна і харчова промисловість).

Відповідно падіння відбулося у видобутку вугілля (на 17,3%) через зменшення попиту як з боку теплових електростанцій, так і металургійних підприємств», - написав він.

Також, за словами Милованова, найбільший негативний внесок у динаміку переробної промисловості в грудні і на поточний рік в цілому мали металургійне виробництво - зменшення на 10% у грудні та машинобудування - на 14,5%.

Милованов зазначив, що промислова діяльність металургійного виробництва та машинобудування відбувалася переважно під впливом кількох чинників.

«В першу чергу, негативної зовнішньої кон'юнктури для чорних металів (за даними Світового банку, в грудні 2019 року середні ціни на базові метали знизилися на 2,4%), а також протекціоністських заходів з боку США, за якими слідували кількісні обмеження ЄС, Єгипту , які додатково негативно вплинули на виробництво і експорт продукції української металургії як в ці країни, так і на інші ринки через загострення конкуренції між постачальниками металургійної продукції », - зазначив він.

Також, за словами Милованова, металургійне виробництво та машинобудування відчували тривалий вплив й інших негативних чинників.

«Торговельні обмеження з боку Російської Федерації на продукцію машинобудування українського походження, введені Російською Федерацією транспортні обмеження (порти Азовського моря), що збільшувало навантаження на залізницю, яка і так має «вузькі місця»).

Недостатні обсяги і висока вартість кредитування, що стало наслідком дотримання Національним банком жорсткої монетарної політики, а також суттєва ревальвація гривні, яка послаблювала позиції українських експортерів і посилювала конкурентоспроможність імпорту на внутрішньому ринку», - написав він.

Також Милованов зазначив, що у виробництві харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів падіння на 2,4% відбулося за рахунок отримання меншого врожаю цукрових буряків, фруктів і овочів, а також збільшення конкуренції з боку імпортної молочної продукції, зокрема й у результаті дії ряду вищезазначених негативних чинників.

При цьому Милованов наголосив, що позитивні результати в переробній промисловості в грудні продемонстрували хімічне виробництво - на 8,7%, виробництво меблів, іншої продукції, ремонт і монтаж машин і устаткування - на 2,4% і виробництво гумових та пластмасових виробів - на 0,6%, проте це не дозволило компенсувати падіння інших видів промисловості.

Як повідомляв УНІАН, промислове виробництво в Україні в 2019 році впало на 1,8% після зростання на 1,1% у 2018 році.

Зокрема в грудні промвиробництво з урахуванням коригування на ефект календарних днів впало на 8,3%, без урахування коригування - на 7,7%.

За даними аналітичного звіту «Райффайзен Банку Аваль», падіння промислового виробництва в Україні навіть за істотного зниженні процентних ставок і державної підтримки бізнесу стримує пожвавлення корпоративного кредитування, інвестицій і зростання економіки.

Источник материала
Поделиться сюжетом