Українські яблука не рентабельно експортувати на ринки Південно-Східної Азії
Українські яблука не рентабельно експортувати на ринки Південно-Східної Азії

Українські яблука не рентабельно експортувати на ринки Південно-Східної Азії

Про розповідають аналітики east-fruit.

«Високий урожай яблука в Китаї збігся із забороною на постачання китайського яблука на ринок Росії, яка традиційно входить в число двох-трьох найбільших імпортерів китайського яблука.

Ситуацію посилило зниження виробництва яблука в Європі, особливо в Польщі та Україні.

І на додаток до всього рекордний урожай яблука зібрали садівники в США — країні, яка є головним постачальником преміального яблука на ринки країн ASEAN», — пояснює Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

У зв’язку із цим, пропозиція дешевих яблук з Китаю і преміальних з США різко зросла, а ціни сильно впали.

В свою чергу, оптові ціни на яблука експортних сортів, таких як «Голден Делішез» і «Гала» в Україні та Польщі зросли більш ніж в півтора рази, що зробило поставки в цей регіон практично нерентабельними.

«Експорт здійснювали тільки ті компанії, які розуміли стратегічну перспективність даних ринків збуту і необхідність підтримування відносин з азіатськими імпортерами фруктів, хоча вони і могли продавати яблуко дорожче на внутрішньому ринку», — додає аналітик.

За словами Андрія Ярмака, якщо в наступному сезоні урожай яблука в ЄС і Україні повернеться до звичайного рівня, то ситуація цілком може змінитися кардинально.

Проте експерт додав, що з огляду на розширення площ яблуневих садів в таких країнах, як Україна, Молдова, Росія, Білорусь, Грузія, Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан і Казахстан, загальна ситуація з пропозицією яблука в регіоні може знову стати напруженою.

«Всі ці країни мають великий відсоток молодих інтенсивних і напівінтенсивних садів, які лише починають вступати в плодоношення.

Це означає, що обсяг пропозиції буде рости при повній відсутності навіть натяку на значне зростання попиту на яблуко на внутрішніх ринках цих країн», — наголошує Ярмак.

Источник материала
Поделиться сюжетом