Дандженеські краби, що живуть у прибережних водах Тихого океану, одними з перших відчули на собі вплив окислення, пише CNN із посиланням на Національне управління океанічних і атмосферних досліджень.
За даними видання, через низьку концентрацію іонів водню у воді, молода раковина личинок крабів розчиняється, страждають їхні органи чуття.
Це може значно знизити їхню здатність стримувати хижаків і загалом зменшує шанси дожити до дорослого віку.
Дослідники кажуть, такі наслідки не стали несподіванкою, тим не менш, фахівці не очікували, що це станеться так швидко.
Закислення океану відбувається через потрапляння у нього вуглецю з атмосфери.
Останній зменшує pH у воді.
У Національному управлінні океанічних і атмосферних досліджень сподіваються, що результатів їхнього дослідження буде достатньо, аби місцеві керівники рибного господарства та чиновники вжили негайних заходів.
Таке забруднення є нечуваним.
Про це свідчать дані спостережень океанографічного інституту Скріппс (Scripps Institution), який щоденно вимірює рівень вуглекислого газу на горі Мауна Лоа спільно з ученими з Національного управління з питань океану і атмосфери.