Чому падає курс гривні: експерти назвали причини
Чому падає курс гривні: експерти назвали причини

Чому падає курс гривні: експерти назвали причини

13:38, 29 січня 2020.

Фінанси.

69.

На їхню думку, китайський коронавірус поки не вплинув на валютний ринок України.

Деяке зниження курсу гривні в останні дні на більшій мірі обумовлено внутрішніми факторами, відзначили експерти.

Ситуація в Китаї, де внаслідок спалаху нового коронавірусу захворіли тисячі людей, не спричинила значного впливу на валютний ринок України і курс гривні, вважають експерти.

Зокрема, старший аналітик «Райффайзен Банку Аваль» Михайло Ребрик констатував, що приплив валюти в Україну для купівлі облігацій внутрішньої державної позики виявився дещо нижчим за очікування на тлі спостережуваного переключання інтересу світових інвесторів на вкладення в менш ризикові активи, включаючи облігації США.

Водночас експерт вважає, що цей фактор не став визначальним для валютного ринку України і значніший вплив спричинили внутрішні чинники.

«У грудні минулого року була затримка щодо повернення ПДВ, а зараз відбувається його відшкодування.

Відповідно, деякі експортери менше потребують гривні і частково притримують валютну виручку», - пояснив він.

Крім того, як зазначив Ребрик, Національний банк, очевидно, не має наміру стримувати поступове повернення курсу на рівень трохи вищий як 25 гривень за долар і не втручається в роботу ринку.

Деякі учасники ринку, ймовірно, сприйняли це як сигнал до купівлі валюти.

Головний економіст «Альфа-Банку» (Україна) Олексій Блінов також вважає, що зниження курсу гривні останніми днями не пов'язане із ситуацією в Китаї.

«Це корекція в очікуванні різкого зниження облікової ставки.

Я б не перебільшував вплив вірусу.

Китайський вірус поки що не вплинув і, сподіваюся, не вплине на рішучість регулятора завтра», - сказав експерт, маючи на увазі майбутнє оприлюднення рішення Національного банку щодо облікової ставки.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України на 29 січня НБУ встановив офіційний курс гривні до долара США на рівні 24,72 грн/дол., що на 12 копійок нижче за попередній показник.

Таким чином, гривня знизилася до долара другий день поспіль - після падіння днем раніше на 27 копійок.

Внаслідок спалаху раніше невідомого штаму коронавірусу тисячі громадян Китаю захворіли, а кількість померлих вже перевищила 100 осіб.

Випадки захворювань зафіксовано також у 15 інших країнах світу.

Світові ринки відреагували на ситуацію в Китаї падінням цін на нафту і метали, зниженням фондових індексів і зростанням дохідності євробондів країн, що розвиваються.

Источник материала
Поделиться сюжетом