ПАРЄ затвердила повноваження російської делегації: сплачує внески і демонструє "прогрес"
ПАРЄ затвердила повноваження російської делегації: сплачує внески і демонструє "прогрес"

ПАРЄ затвердила повноваження російської делегації: сплачує внески і демонструє "прогрес"

22:08, 29 січня 2020.

Політика.

Документ не передбачав запровадження жодних санкцій стосовно російської делегації.

ПАРЄ затвердила повноваження російської делегації на зимовій сесії / фото flickr.

У Парламентській асамблеї Ради Європи затвердили повноваження делегації депутатів Державної думи Російської Федерації, оскільки РФ сплачує внески і демонструє "прогрес" у виконанні Мінських угод.

Відповідну резолюцію було підтримано на зимовій сесії Асамблеї у Страсбурзі.

За відповідне рішення проголосували 96 представників делегацій у сесійній залі Асамблеї, виступили проти - 44 і утримались - 7.

Зокрема, Асамблея погодилася "ратифікувати повноваження Російської Федерації" та повернутися до оцінювання досягнутого Росією прогресу, поки не буде представлена моніторингова доповідь стосовно Росії за фактом візиту співдоповідачів ПАРЄ до РФ (не пізніше квітня цього року).

Тепер Моніторинговий комітет Асамблеї має ретельно слідкувати за розвитком подій у Росії з метою оцінки відповідності демократичним стандартам нових конституційних змін в РФ та їхньої відповідності зобов'язанням РФ.

У резолюції сказано, що за останні шість місяців, з часу повернення делегації РФ у сесійну залу Асамблеї, Росією були розглянуті деякі рекомендації ПАРЭ.

Зокрема, підкреслюється, що "усі 24 незаконно взяті під варту українські моряки, захоплені у Керченській протоці, повернулися в Україну в рамках обміну заручників".

Водночас зазначається, що в обміні брав участь Володимир Цемах, який розшукувався для допиту у справі збитті літака рейсу MH17.

"Певний прогрес було досягнуто стосовно виконання Мінських угод.

Російська Федерація брала участь у так званому спільному звільненні утримуваних осіб, і разом з Україною готує наступні обміни" - йдеться у проекті резолюції.

Також наголошується, що РФ відновила сплату внесків до бюджету Ради Європи.

"Російська Федерація сплатила усі належні внески до регулярного бюджету і відповідно до окремих угод.

Невиплачені відсотки (пеня) є предметом обговорення у Комітеті міністрів Ради Європи", - сказано у тексті резолюції.

Асамблея відхилила майже усі правки, які стосувалися того, щоб зафіксувати у тексті резолюції необхідність припинення незаконної анексії Криму, про загострення напруження в Азовському морі і необхідність Росією поважати суверенітет і територіальну цілісність України, а також про військову агресію на сході України.

При цьому Асамблея підтримала лише одну поправку до тексту резолюції, відповідно до якої "ПАРЄ нагадує про свою позицію щодо незаконної анексії Російською Федерацією Криму".

Також ПАРЄ відмовилась підтримати поправку про відкладення ратифікації повноважень російської делегації.

Разом з тим у резолюції висловлено заклик до РФ повністю виконати рекомендації, які були зазначені у попередніх резолюціях №2034 (2015) і №2063 (2016).

У резолюції №2034 (2015) йшлося про те, що незаконна анексія Криму Росією і участь та дії Росії, які призвели до цієї анексії, становлять серйозне порушення міжнародного права.

Тоді ПАРЄ засудила незаконну анексію Криму та інтеграцію півострова до складу РФ.

Текст нинішньої резолюції підготував відомий своєю проросійською позицією депутат з Нідерландів Тіні Кокс.

Документ не передбачає запровадження жодних санкцій стосовно російської делегації.

Як повідомляв УНІАН, регламентний комітет Парламентської асамблеї Ради Європи ухвалив два рішення про те, що російська делегація в асамблеї має продовжити роботу без санкцій.

Источник материала
Поделиться сюжетом