Оксана Дубчак з Чернівців працює кондитером у французьких ресторанах.
Закінчила кулінарну академію Le Cordon Bleu, яку вважають найкращою у світі."У дитинстві мріяла стати хірургом.
Але, коли батьки відкрили свій ресторан, зацікавилася кулінарією.
Закінчила кулінарний коледж та університет в Україні.
Але знань не вистачало, тому подала документи на навчання у Франції.
Тут суворі вимоги до навчання.
П'ять занять пропустив — тебе відраховують", - каже Оксана Gazeta.
Заняття проводять найкращі фахівці Франції у спеціально обладнаній кухні.
В ній — найновіша професійна техніка.
Іспит проходить усліпу.
Студент готує страву, а оцінюють її кращі шеф- кухарі.
Якщо страва не вдалася, можуть не дати сертифікат.
Кращих запрошують на роботу.
За рік вона змінила роботу.
У кухарів це прийнятна практика, щоб постійно набиратись нового досвіду."В Україні кондитерське виробництво застаріло.
Як колись робили торти, так і зараз роблять.
У Франції постійно вигадують нові техніки.
Навіть у традиційних рецептах змінюють креми, спосіб приготування.
Використовують дорогі продукти.
У нас завжди все печуть із пшеничного борошна.
В них популярна горіхова мука — мигдальна, фісташкова.
Майже всі десерти французи подають із морозивом або сорбе".
З кожним кухаром підписують контракт.
Яка в кого зарплата питати неприйнятно.
У контракті є пункт, що за розголошення цієї таємниці можуть оштрафувати.
Катерина Ніценко переїхала до Франції кілька років тому, щоб займатися наукою.
До переїзду вона вивчала фізику в київському вузі, потім вступила до Страсбурзького університету, а ще за рік перебралася до Парижа заради участі в міжнародному проекті з вивчення ДНК.