Пристайко про спільні патрулі на Донбасі: "Ми навіть зараз до цього не наблизились"
Пристайко про спільні патрулі на Донбасі: "Ми навіть зараз до цього не наблизились"

Пристайко про спільні патрулі на Донбасі: "Ми навіть зараз до цього не наблизились"

00:23, 18 лютого 2020.

Політика.

10.

Водночас, Україна виступає, аби зрештою окуповану ділянку українсько-російського кордону на Донбасі контролювали українські прикордонники.

За словами Пристайка, Україна хоче уникнути легалізації бойовиків / фото УНІАН.

Голова МЗС Вадим Пристайко заявляє, що сторони не наблизились до започаткування тристоронніх патрулів на українсько-російському кордоні у складі українців, представників громад окупованих територій і спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, але Україна хоче уникнути легалізації контрольованих Росією бойовиків.

Про це міністр закордонних справ України сказав в програмі "Свобода слова" на телеканалі ICTV.

Зокрема, глава МЗС повідомив, що пропозиція про створення спільних патрулів на Донбасі раніше була зафіксована у Мінських угодах.

За його словами, передбачається залучення тих осіб, хто зараз перебуває на території Донбасу.

Він уточнив, що до спільних патрулів мають входити Національна поліція України, спостерігачі ОБСЄ і з представників громад, які проживають на окупованій території Донбасу.

"Там не написано, чи це мають бути бойовики, які стояли на блокпостах з Калашніковим.

Це можуть бути нові люди", - заявив Пристайко і додав, що не хоче "заходити у цю дискусію".

"Ми навіть зараз до цього не наблизились", - заявив глава МЗС.

При цьому, на його переконання, ідеальна ситуація для України полягатиме у тому, коли українські прикордонники будуть контролювати державний кордон між Україною і Росією на Донбасі.

"До того моменту, поки у нас немає потужності як у держави, і достатніх сил забезпечити вихід на наш кордон і контроль нашими прикордонниками, ми вимушені вживати такі методи, як спільні (патрулі), під контролем ОБСЄ, і усі інші варіанти", - сказав Пристайко.

У цьому зв'язку міністр додав, що до таких варіантів відноситься і пропозиція розміщення миротворчої місії.

Водночас, у нього запитали, чи не будуть таким чином, завдяки спільним патрулям, легалізовані бойовики.

"Ми хотіли б запобігти легалізації будь-кого, хто знаходиться на тій стороні лінії дотику", - заявив Пристайко.

Як сказав глава МЗС, саме тому було запропоновано демократичну модель - проведення місцевих виборів, для того, аби обрати хоча б на найнижчому рівні владу на місцях (районну владу).

"Ми не говоримо про депутатів, які сядуть у Верховну Раду, ні.

Ми хочемо легалізувати тих людей, яких оберуть на локальному рівні.

І ті люди, які оберуть їх, мають знати, що вони несуть відповідальність тепер, що в їх районі буде новий голова", - підкреслив міністр.

"Я не здивуюся, якщо частина цих людей будуть тими самими, які де-факто зараз керують.

Ми розуміємо, ми не наївні.

Але це той шлях, демократичної держави, який ми обрали.

Люди самі мають обрати й нести відповідальність за обраних ними людей.

Ми не можемо з Києва призначити", - заявив Пристайко.

При цьому, глава МЗС нагадав, що зустрічався з директором Бюро з демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ Інгібйорг Сольрун Гісладоттір, яка погодилась, що "безпекова ситуація не дозволяє проводити вибори станом на сьогоднішній момент".

Пристайко висловив переконання, що наразі усі українські політичні партії навряд чи зможуть бути представлені в нормальному політичному процесі на окупованій частині Донбасі.

"Ми говоримо, що без цього ми не можемо провести вибори.

І тоді питання, чи поспішаємо ми з виборами, чи ні, відпадає само собою, тому що без достатніх підстав проведення виборів, на превеликий жаль, вибори не зможуть бути проведені, зокрема і кордон теж", - наголосив дипломат.

Як повідомляв УНІАН, 15 лютого президент України Володимир Зеленський запропонував, щоб безпеку на тимчасово окупованих територіях під час підготовки до місцевих виборів забезпечували спільні патрулі у складі українців, представників окупованих територій і спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Українська влада прагне у жовтні 2020 року провести місцеві вибори на території всієї держави, включно з тимчасово окупованими територіями Донбасу і Криму.

Источник материала
Поделиться сюжетом