Суддя Конституційного суду РФ назвав СРСР незаконно створеною державою
Суддя Конституційного суду РФ назвав СРСР незаконно створеною державою

Суддя Конституційного суду РФ назвав СРСР незаконно створеною державою

08:54, 17 лютого 2020.

Світ.

Він також вказав на те, що провина Радянського Союзу у репресіях та терорі "в буквальному сенсі нестерпна".

Суддя Конституційного суду РФ Костянтин Арановський назвав СРСР «незаконно створеною державою» і заявив, що сучасна Російська Федерація не має вважатися правонаступником «репресивно-терористичних діянь» радянської влади.

Як повідомляє "Коммерсантъ", свою думку Арановський висловив на додаток до грудневої постанови КС про відшкодування житла, відібраного в ході радянських репресій.

На його думку, Росія має володіти конституційним статусом держави, «непричетної до тоталітарних злочинів».

Суддя підкреслив, що сучасна російська держава була створено не як наступник Радянського Союзу, а «замість» і "проти" нього.

При цьому суддя впевнений, що Росія має відшкодовувати шкоду, заподіяну СРСР, - але не як спадкоємець держави-винуватця, а «з вірою в правду, з позитивної відповідальності і з милосердя».

«Навіть в умовному юридичному сенсі Росії нема чого накликати на свою державну особистість провину в радянських репресіях і заміщати собою державу переможного і полеглого потім соціалізму.

Це неможливо вже тому, що його вина у репресіях та інших великих злодіяннях, починаючи з повалення законної влади Установчих зборів, безмірна і в буквальному сенсі нестерпна", - зазначив він.

Суддя називає радянську владу «незаконними партійно-державними владоутвореннями», які не можна вважати «правопопередниками конституційної державної влади».

На його думку, Російська Федерація має володіти конституційним статусом держави, «непричетної до тоталітарних злочинів ані "особисто", ані в правонаступництві».

«Ідеалізувати російську державність не обов'язково, але і в'язати її правонаступництвом з тоталітарним режимом немає підстав», - підсумовує він.

При цьому Арановський окремо зазначає, що сказане ним «не скасовує важливі аспекти в окремих випадках правонаступництва (...) в угодах, у визнанні членства в міжнародних інституціях, а також у силу утримання територій, предметів і комплексів, юрисдикцій, що дісталися Росії від колишніх публічних утворень через вичерпання їх прав на ці об'єкти або ж з їх скасуванням».

У квітні минулого року повідомлялося, що за даними соцопитування "Левада-Центру" 70% росіян позитивно оцінюють роль Йосипа Сталіна в історії країни, майже половина – готові виправдати репресії сталінської епохи.

Источник материала
Поделиться сюжетом