За 3 роки «Нібулон» зекономив понад 1,6 млн гривень на паливі завдяки переробці зернових відходів
За 3 роки «Нібулон» зекономив понад 1,6 млн гривень на паливі завдяки переробці зернових відходів

За 3 роки «Нібулон» зекономив понад 1,6 млн гривень на паливі завдяки переробці зернових відходів

Про це повідомляє прес-служба компанії «Нібулон».

«З кожним роком світові запаси викопного палива зменшуються, а ціна на них зростає, тому основним напрямом розвитку світової енергетики на сьогодні є використання альтернативних поновлюваних джерел.

Ця прогресивна тенденція ще наприкінці 2016 року була підтримана „Нібулоном“, коли на власних підприємствах компанія почала встановлювати перші твердопаливні котли, здатні працювати на нетрадиційних видах палива.

Наступним кроком стало прийняття рішення про здобування енергії із зернових відходів ІІІ категорії, що утворюються внаслідок очистки та сушки зерна, та улаштування на території ТОВ „Колосівський елеватор“ виробничої лінії з брикетування», — йдеться в повідомленні.

Зазначимо, що за весь час реалізації програми компанія переробила більше 353 т зернових відходів, з яких отримано близько 307,4 т готових брикетів та 5,6 т рослинної технічної олії.

«Переробка зернових відходів у паливні брикети та їх використання в якості палива для отримання енергії не лише зменшує залежність підприємства від традиційних видів палива та мінімізує витрати, але й має позитивний екологічний ефект.

Адже одним із складників цих відходів є насіння бур’янів, у тому числі амброзії, і переробка їх у паливні брикети вирішує також проблему утилізації насіння карантинних бур’янів.

Відповідно знижується забрудненість полів та зменшується завантаженість місцевих сміттєзвалищ, де раніше здійснювалось захоронення цих відходів», — пояснює Алла Ізмєстьєва, начальник відділу охорони навколишнього середовища компанії.

Таким чином, протягом 2016/19 років компанія встановила твердопаливні котли на 7 своїх підприємствах.

Сьогодні за допомогою альтернативного твердого палива здійснюється обігрів адміністративно-побутових та виробничих приміщень ТОВ «Колосівський елеватор», ТОВ «Старобільський елеватор», філій «Новоодеська», «Прибужанівська», «Кам'янець-Подільська», «Тетерів» та «Мар'янівська».

Найближчим часом модульні твердопаливні котельні будуть облаштовані на філіях «Козацька», «Денихівська» та «Скороходівська».

В якості палива «Нібулон» також використовує відпрацьовані масла (гідравлічні, трансмісійні, редукторні, моторні, картерні, компресорні) та нафтові залишки, утворені від зачистки резервуарів для зберігання палива (пічного, дизельного), що виникають внаслідок виробничої діяльності.

«Для цього у 2017 році на автотранспортному підрозділі у Миколаєві було збудовано та влаштовано топкову з двома рідкопаливними водогрійними котлами CLEAN BERN потужністю 75 к.

Вт кожний.

Відпрацьовані нафтопродукти належать до категорії небезпечних відходів, а їх утилізація потребує спеціальної ліцензії від Міністерства екології та природних ресурсів України, яку компанія отримала й уже на сьогодні переробила близько 11,1 т відпрацьованих масел та нафтових залишків.

Такі заходи, що є водночас енергозберігаючими та природоохоронними, також заощаджують енергоносії та зменшують навантаження на навколишнє природне середовище за рахунок зменшення кількості небезпечних відходів», — наголошує Алла Ізмєстьєва.

Варто додати, що загальна вартість інвестицій компанії у згадані енергозберігаючі проекти складає більше 4,5 млн грн.

Також «Нібулон» реалізує екопроекти, зокрема компанія має успішний досвід із монтажу геліосистем нагріву води у складі газових котелень підприємств.

На сьогодні уже встановлено 11 геліосистем Vaillant auro Flow 135/2.

Таке обладнання буде використане й на новому підприємстві, що будується у Дніпропетровській області.

«Наші фахівці працюють над можливістю використання геотермальної енергії, наразі проводяться інженерні вишукування щодо можливості встановлення та експлуатації геотермальних насосів теплової енергії загальною потужністю близько 200 к.

Вт/год на підприємствах компанії», — підкреслила спеціаліст.

Источник материала
Поделиться сюжетом