Експерт назвала причину закриття пунктів приймання вторсировини в Україні
Експерт назвала причину закриття пунктів приймання вторсировини в Україні

Експерт назвала причину закриття пунктів приймання вторсировини в Україні

18:15, 18 лютого 2020.

Різне.

19.

Економічна недоцільність приймання вторсировини призведе до того, що Україна перероблятиме вторсировину з інших країн, а свою буде продовжувати викидати.

Причиною стало падіння цін через надходження наддешевої імпортної вторсировини / фото УНІАН.

В Україні закриваються пункти приймання вторсировини через економічну недоцільність, оскільки на ринок надходить дешева вторсировина з Європи.

Про це під час круглого столу про шляхи розв'язання проблем зі сміттям заявила засновниця громадської організації "Україна без сміття" Євгена Аратовська.

"Є пункти приймання вторсировини, які в більшості випадків закриваються.

Здавалося б, все сортують, радіють, але не розвивається по всій Україні, тому що є фактори, що пряма економіка тут не працює взагалі.

А ще додаються такі фактори, як зменшення вартості вторсировини.

Ціна падає постійно.

Папір був 2,5 гривні за кілограм, сьогодні це 50 копійок, 1 гривня і навіть 10 копійок.

Також і пластикова пляшка: можна було здати за 8-11 гривень, і підприємство у Фастові могло виготовити з цього синтепон.

Сьогодні ця пляшка коштує 3-4 гривні.

Тобто ринок заготівлі економічно не захищений", - сказала вона.

За словами Аратовської, до України з-за кордону надходить дуже дешева вторсировина, тому що там працює принцип розширеної відповідальності виробника і працює модель дофінансування ринку заготівлі вторинної сировини.

"Через те, що заготівельники за кордоном у Європі отримують дофінансування своєї діяльності, вони можуть нам свою надмірну вторсировину подарувати, і через це наші заготівельники всередині країни опиняються в неконкурентних умовах, ринок просто вмирає.

Скоро ми перероблятимемо вторсировину замість інших країн, а свою будемо продовжувати викидати", - підкреслила експерт.

Довідка УНІАН.

Під вторинною сировиною розуміють вироби або матеріали, які після того, як були використані, можуть використовуватися ще раз після певних операцій з перероблення або обробки.

Перероблення відходів вкрай необхідна не лише для збереження нормальної екологічної ситуації у світі, але також з точки зору економіки.

Вторинне перероблення, наприклад, полімерів, пластмас, скла, паперу, асфальту або металів набагато вигідніше, ніж їх первинне виробництво.

Источник материала
Поделиться сюжетом