Компанія "Імперіал Тобакко" оскаржує в суді рішення АМКУ, тому що не порушувала закон - гендиректор
Компанія "Імперіал Тобакко" оскаржує в суді рішення АМКУ, тому що не порушувала закон - гендиректор

Компанія "Імперіал Тобакко" оскаржує в суді рішення АМКУ, тому що не порушувала закон - гендиректор

11:11, 18 лютого 2020.

Агро.

Чернак пояснив, що «Імперіал Тобакко» подала позов до господарського суду міста Києва для оскарження рішення АМКУ.

«Позиція «Імперіал Тобакко» щодо рішення АМКУ є однозначною і рішучою: всі звинувачення на адресу компанії є надуманими, необґрунтованими.

Жодних порушень з боку «Імперіал Тобакко» не відбувалося.

Як міжнародна компанія з суворими внутрішніми правилами, ми сумлінно дотримуємося чинного законодавства», - заявив в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна», генеральний директор «Імперіал Тобакко», Растіслав Чернак.

Чернак пояснив, що «Імперіал Тобакко» подала позов до господарського суду міста Києва для оскарження рішення АМКУ.

20 січня вже відбулось перше підготовче засідання – головуюча суддя у справі ознайомилась з процесуальними клопотаннями сторін та надала тютюновій компанії та АМКУ додатковий час на підготовку доказів і обґрунтування правових позицій.

Наступне засідання заплановане на початок березня.

АМКУ звинувачує виробників у узгоджених діях на користь ТОВ «Тедіс Україна», що призвела до монополізації ринку дистрибуції сигарет з боку останнього.

Розмір штрафу для «Імперіал Тобакко» склав 460 млн.

За словами Растіслава Чернака, саме Антимонопольний комітет України ще у 2010 році допустив ситуацію, за яку зараз намагається оштрафувати «Імперіал Тобакко».

За часів правління президента Януковича, АМКУ видав численні дозволи на користь компанії «Мегаполіс Україна» (перейменованої згодом в «Тедіс Україна»), внаслідок яких «Мегаполіс» консолідував ринок дистрибуції сигарет.

Як результат, з благословення АМКУ - частина найбільших дистриб'юторів була придбана «Мегаполісом», а ще частина - не продовжила ліцензії і раптово пішла з ринку, достроково розірвавши контракти з тютюновими компаніями, - пояснює генеральний директор «Імперіал Тобакко».

«Ми отримували від своїх дистриб’юторів листи з інформацією, що вони припинили свою діяльність і продали бізнес «Тедісу».

Підкреслюємо, «Імперіал Тобако» не ініціювала припинення договірних відносин із жодним дистриб’ютором.

Компанія не могла вплинути на цю ситуацію, нашої думки стосовно можливих наслідків монополізації ринку дистрибуції ні АМКУ, ні будь-які інші органи влади не запитували, і таку кардинальну зміну структури ринку дистрибуції тютюнових виробів ми мали прийняти як даність – оскільки формально, з точки зору закону, вся перебудова ринку була підтверджена дозволами АМКУ», - пояснив Растіслав Чернак.

«АМКУ фактично намагається перекласти відповідальність за свої ж дії на нас, як на виробника, звинувачуючи у змові з іншими компаніями.

При цьому, не підтверджує свої звинувачення жодними доказами чи аргументованим економічним аналізом.

Той факт, що жорстка конкуренція між виробниками вилилась у «цінову війну» в 2016 році і суттєве зниження частки ринку «Імперіал Тобакко» був АМКУ цілковито проігнорований (дивна якась змова виходить, якщо ми, навпаки, знизили ціни і втратили частку ринку).

Зараз наша юридична команда дуже активно працює над підготовкою до наступних судових слухань, ми залучили найкращих антимонопольних економістів і експертів з України і ЄС, а також фахівців права з ЄС, для додаткового обґрунтування нашої позиції захисту.

Впевнений, що судова система України компетентно і професійно розгляне дану суперечку, належним чином виконає свою функцію та захистить права компанії шляхом винесення законного та обґрунтованого рішення.

Разом з тим, паралельно ми опрацьовуємо інші доступні нам юридичні інструменти захисту, зокрема подання позовів до міжнародного інвестиційного арбітражу та Європейського суду з прав людини», - запевнив генеральний директор «Імперіал Тобакко» в Україні Растіслав Чернак.

За його словами, зараз на тютюновому ринку вже немає монополії, хоча частка «Тедіс Україна» є досить високою, на рівні 62-64%: «Я можу говорити лише за свою компанію - окрім «Тедіс» ,«Імперіал табакко» зараз працює ще з 20-ма прямими покупцями.

До всіх партнерів у нас рівне, об’єктивне відношення.

Ми робимо все, щоб досягнути максимально конкурентного ринку дистрибуції сигарет в Україні», - пояснив керівник «Імперіал Тобакко».

Источник материала
Поделиться сюжетом