Середньорічна температура в Україні зростає втричі швидше, ніж у світі
Середньорічна температура в Україні зростає втричі швидше, ніж у світі

Середньорічна температура в Україні зростає втричі швидше, ніж у світі

06:46, 18 лютого 2020.

Екологія.

У 2020 році метеорологічна зима в Україні так і не настала, а січень виявився найтеплішим та найсухішим за всю історію спостережень.

В Україні середньорічна температура зростає втричі швидше, ніж в усьому світі.

Наша країна вже перетнула встановлену Паризькою кліматичною угодою критичну позначку в два градуси.

Це означає, що ми пройшли так звану "точку неповернення" і вже стаємо свідками змін клімату, які нерідко є небезпечними, йдеться в сюжеті ТСН.

Зокрема, у 2020 році метеорологічна зима в Україні так і не настала, а січень виявився найтеплішим та найсухішим за всю історію спостережень.

Різкі зміни клімату відбуваються через підвищення температури на планеті.

Найбільше вона зростає в полярних широтах, що зрештою призвело до порушення атмосферної циркуляції та переносу повітряних мас.

Тому останнім часом ми дедалі частіше спостерігаємо аномально теплу зиму в Європі, і, навпаки, сніг у Саудівській Аравії, Ізраїлі або в Іраку.

"Все частіше повітряні маси з південних, вже не тільки з субтропіків, а навіть із тропічних широт сягають полярних областей.

І натомість ми бачимо, як арктичне повітря починає заходити далеко на південь", - каже заввідділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометінституту Віра Балабух.

Раніше погоду в Україні формували два так звані "Центри дії атмосфери", які розташовані в Атлантиці, завдяки яким українці відчували холодну повітряну масу взимку і теплу - влітку.

Але наразі ситуація змінилась.

"Ми все частіше потрапляємо під вплив Азорського антициклону, в якому до нас починають надходити повітряні маси або з Атлантики або з Африки чи Азії", - пояснює Віра Балабух.

Цієї зими на погоду в Україні вплинув Азорський антициклон, який зараз найактивніший та найпотужніший за останні 40 років.

Він навіть дістався стратосфери, де вчені зафіксували рекордні майже 100°C і швидкість вітру до 600 км/год.

"І лютий, і весна, за першими прогнозами, який зараз зробили фахівці світових центрів кліматичних і метеорологічних, говорять про те, що вона місцями може бути теплою, а подекуди навіть аномально теплими", - зазначає метеоролог.

Кількість опадів поки залишається такою ж, але випадають вони не рівномірно.

До прикладу, улітку минулого року одесити потерпали від потужних злив, на відміну від Черкаської області, де впродовж трьох місяців не впало ні краплини.

За прогнозами вчених, кількість опадів в Україні зменшуватиметься, а тривалість періодів посухи - зростатиме.

Цей січень уже став найтеплішим та найпосушливішим за всю історію метеоспостережень.

Такі тенденції негативно впливатимуть на сільське господарство.

"Можливо, найближчі десять років це буде не на стільки відчутно й катастрофічно, а надалі, якщо збережуться ті ж темпи підвищення температури, то ми будемо мати дуже сумну картину", - каже начальниця відділу агрометеорології Укргідрометцентру ДСНС України Тетяна Адаменко.

Через брак снігу взимку, відповідно й повноцінної повені, навесні почали пересихати річки та озера.

Пересихають джерела питної води в лісах.

Від цього потерпає флора та фауна.

Щоб урятувати тварин від спраги, особливо влітку, в лісах Хмельниччини почали робити штучні водойми.

Крім того, вода зникає й по всій Україні.

У криниці подекуди її просто немає і люди змушені користуватися тими, які копали ще у минулому столітті.

Утім, якщо температура зростатиме й надалі, а опадів буде достатньо, ми зможемо збирати кілька врожаїв на рік і почати вирощувати нові культури.

Источник материала
Поделиться сюжетом