Україна оновила історичний рекорд аграрного експорту
Україна оновила історичний рекорд аграрного експорту

Україна оновила історичний рекорд аграрного експорту

11:44, 18 лютого 2020.

Агро.

24.

Минулого року Україна експортувала аграрної продукції на 22,4 млрд дол., що на 20% більше, ніж роком раніше.

Україна за підсумками 2019 року оновила історичний рекорд аграрного експорту, поставивши на зовнішні ринки продукції сільського господарства на суму 22,4 млрд дол., що майже на 20% більше, ніж роком раніше.

Про це повідомила прес-служба Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки".

При цьому у 2019 році продукція АПК становила 44,6% у загальному експорті з України, зберігши лідерство в його товарній структурі.

Експерти відзначають, що характерною рисою минулого року для української економіки стала низка рекордів за обсягами поставок сільгосппродукції на зарубіжні ринки.

Зокрема, зафіксовані найбільші в історії України обсяги експорту зерна (56,7 млн тонн) і соняшникової олії (6,1 млн тонн).

Серед інших товарів, що не належать до найбільш вагомих у переліку зарубіжних поставок, Україна експортувала рекордні обсяги незгущеного молока і вершків без цукру (25 тис.

тонн), яєць птиці у шкаралупі і без (144 тис.

тонн), волоських горіхів (68 тис.

тонн), крохмалю (83 тис.

тонн) і консервованих томатів (59 тис.

"Вирішальним для сумарного зростання експорту продукції АПК торік стало збільшення обсягів поставок до всіх трьох ключових регіонів – Азії, Європейського Союзу та Африки", - йдеться в повідомленні прес-служби "Інституту аграрної економіки".

Відзначається, що у 2019 році країни Азії закупили рекордну кількість українських сільськогосподарських продуктів на суму 9,4 млрд дол., що на 17% більше, ніж роком раніше.

Частка азіатських країн становила у минулому році 42,2% від загального українського аграрного експорту.

Також, за даними експертів, найвищої за час незалежності України позначки досяг у минулому році експорт аграрної продукції до країн Європейського Союзу - на суму 7,5 млрд дол., що на 19% більше, ніж у 2018 році.

Частка країн ЄС в експорті з України продукції АПК у минулому році становила 33,5%.

Також повідомляється, що обсяги української сільгосппродукції, що експортуються до країн Африки, у 2019 році збільшилися проти 2018 року на 43% і становили 3,3 млрд дол.

Частка цього регіону в загальному експорті української сільгосппродукції становила в минулому році близько 15%.

При цьому поставки української агропродукції до країни СНД, за даними експертів, залишилися на рівні 2018 року і становили 1,5 млрд дол., а частка регіону становила 6,5%.

Згідно з повідомленням, основними споживачами української сільгосппродукції в минулому році були: Китай, який закупив агропродукції на 1,95 млрд дол., Єгипет (1,67 млрд дол.), Індія (1,55 млрд дол.), Туреччина (1,54 млрд дол.), Нідерланди (1,47 млрд дол).

Відзначається, що 85% всього українського аграрного експорту становили зернові культури, різні олії, насіння олійних культур, залишки і відходи, а також м'ясна продукція.

Як повідомляв УНІАН, згідно зі звітом Європейської комісії, Україна зберегла позицію серед ТОП-3 експортерів агропродукції до Європейського Союзу у 2019 році, посівши третє місце після США і Бразилії, при цьому обігнавши Китай.

За даними Мінагропроду, Україна у 2018 році збільшила зовнішньоторговельний оборот продукцією АПК на 1,7 млрд дол.

порівняно з 2017 роком - до 24,3 млрд дол.

Зокрема, експорт української продукції АПК становив 18,8 млрд дол., а імпорт - 5,5 млрд дол.

Источник материала
Поделиться сюжетом