Українці пройшли "точку неповернення" - метеорологи
Українці пройшли "точку неповернення" - метеорологи

Українці пройшли "точку неповернення" - метеорологи

Середньорічна температура в Україні зростає втричі швидше, ніж у всьому світі.

Українці пройшли "точку неповернення" і вже стають свідками різких змін клімату.

Різкі зміни клімату відбуваються через підвищення температури на планеті.

Найбільше вона зростає в полярних широтах, що зрештою призвело до порушення атмосферної циркуляції та переносу повітряних мас.

Тому останнім часом ми дедалі частіше спостерігаємо аномально теплу зиму в Європі, і, навпаки, сніг у Саудівській Аравії, Ізраїлі або в Іраку, розповідає ТСН."Все частіше повітряні маси з південних, вже не тільки з субтропіків, а навіть із тропічних широт сягають полярних областей.

І натомість ми бачимо, як арктичне повітря починає заходити далеко на південь", - каже заввідділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометінституту Віра Балабух.

Раніше погоду в Україні формували два так звані "Центри дії атмосфери", які розташовані в Атлантиці, завдяки яким українці відчували холодну повітряну масу взимку і теплу - влітку.

Але наразі ситуація змінилась.

Цієї зими на погоду в Україні вплинув Азорський антициклон, який зараз найактивніший та найпотужніший за останні 40 років.

Він навіть дістався стратосфери, де вчені зафіксували рекордні майже 100°C і швидкість вітру до 600 км/год."І лютий, і весна, за першими прогнозами, який зараз зробили фахівці світових центрів кліматичних і метеорологічних, говорять про те, що вона місцями може бути теплою, а подекуди навіть аномально теплими", - зазначає метеоролог.

За прогнозами вчених, кількість опадів в Україні зменшуватиметься, а тривалість періодів посухи - зростатиме.

Цей січень уже став найтеплішим та найпосушливішим за всю історію метеоспостережень.

Такі тенденції негативно впливатимуть на сільське господарство."Можливо, найближчі десять років це буде не на стільки відчутно й катастрофічно, а надалі, якщо збережуться ті ж темпи підвищення температури, то ми будемо мати дуже сумну картину", - каже начальниця відділу агрометеорології Укргідрометцентру ДСНС України Тетяна Адаменко.

Через брак снігу взимку, відповідно й повноцінної повені, навесні почали пересихати річки та озера.

Пересихають джерела питної води в лісах.

Від цього потерпає флора та фауна.

Щоб урятувати тварин від спраги, особливо влітку, в лісах Хмельниччини почали робити штучні водойми.

Крім того, вода зникає й по всій Україні.В Україні через нетипову погоду масово квітнуть підсніжники, які зазвичай розцвітають навесні.Зокрема, цвітіння підсніжників уже помітили в Києві, Запоріжжі та Харкові.

Також про підсніжники пишуть жителі Львівщини, Луганщини, Одещини, Ріного, Волині та інших регіонів країни.

Источник материала
Поделиться сюжетом