Повідомляє info.
У лютому 2019 року картопля на «Шуварі» коштувала 5−6 грн/кг.
За період зберігання картопля в Україні подешевшала на 50%.
«На початку осені ціни були невиправдано роздутими.
Ті українці, які не піддалися паніці, сьогодні можуть купувати картоплю в 1,5 рази дешевше, ніж ті, що рятувались від можливого дефіциту у вересні.
Але, нажаль, від цього постраждали не тільки пересічні українці.
Фінансові втрати сьогодні рахують ті підприємці, які скуповували картоплю у вересні з метою перепродажу ближче до початку весни.
Пропозиція весь сезон підсилювалась рекордними обсягами імпорту, з другої половини зими власні запаси почали розпродовувати і українські фермери.
А населення сьогодні продовжує використовувати запаси, які були зроблені у вересні, тому попит доволі помірний.
Саме через це ціни йдуть донизу», — каже Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар».
На думку пані Гетьман поточна ситуація на ринку каже про те, що дефіцит картоплі та овочів «борщового набору» в Україні - це виняток.
Навіть якщо не вродило місцевих господарствах, нам завжди допоможуть сусідні країни, бо в нас немає жодних обмежень щодо імпорту цієї продукції.
Починаючи з серпня, Україна не зупиняючись імпортувала картоплю.
У період з липня по січень на наш ринок було завезено 262 тис.
тонн картоплі — безпрецедентний обсяг імпорту за всі роки незалежності.
Торгова інфраструктура України дозволяє досить оперативно і рівномірно розподіляти пропозицію картоплі по всій території країни.
Тобто вузьким місцем залишається недалекоглядність українських трейдерів та виробників, а також відсутність ефективної комунікації між ними в ланцюзі поставок.