Екскурсія в ЦВК: школярі у ролі виборців і членів комісії

ЦВК вперше відвідали учні старших класів.

За кілька годин вони встигли опанувати експрес-курс еволюції виборів від стародавніх Афін до сучасної України.

А потім чудово впоралися як з роллю виборців, так і членів дільничної виборчої комісії.

20 лютого у Центральній виборчій комісії за ініціативи Директора комунального закладу Київської обласної ради "Центр творчості дітей та юнацтва Київщини" відбулася екскурсія учнів-лідерів 9-11 класів шкіл Київської області у головний виборчий орган держави.

Вони представляли практично всі райони Київщини, 5 міст і 5 об'єднаних територіальних громад.

Організацією і проведенням цього інноваційного заходу опікувалися секретар Комісії Олена Гатаулліна разом з членами ЦВК Вікторією Глущенко та Сергієм Постівим.

– Як би не склалася у подальшому доля кожного із вас, ви вже повинні знати, що таке вибори, як вони відбуваються, чому вони важливі.

Адже, ви – майбутнє нашої держави, – зазначила під час спілкування з шкільними активістами член ЦВК Вікторія Глущенко.

– Тому вже сьогодні вам необхідно зрозуміти, що важливо не тільки брати участь у виборах в якості кандидатів в депутати, а й в якості виборців.

Протягом кількох інформаційно насичених годин майбутні виборці, перебуваючи безпосередньо в Комісії – прес-центрі і залі засідань, прослухали інтерактивну лекцію про історію виникнення та еволюцію виборів, сучасні міжнародні демократичні стандарти і принципи проведення виборів в світі.

Окремим блоком під час спілкування з молоддю став екскурс у сьогодення та особливості українських виборів з поясненням місця і значення ЦВК в системі адміністрування виборів.

Завдяки цьому всі вони зрозуміли, що таке вибори і чому вони так важливі в сучасному світі і нашій країні.

Формат вказаного заходу та інформаційні матеріали для нього були розроблені за допомогою Центру управління навчанням учасників виборчих процесів при ЦВК.

Особливістю цього поки доволі незвичного для Комісії заходу стала спеціально розроблена практична вправа – реальне моделювання процесу голосування та підрахунку голосів на виборчій дільниці.

Детальний майстр-клас з цього приводу, який був присвячений умовним виборам Президента України 31 березня 2029 року, провела секретар ЦВК Олена Гатаулліна.

Під її керівництвом підлітки змоделювали цілу добу із життя виборчої дільниці: день голосування, ніч підрахунку голосів і встановлення результатів, виконуючи на практиці в пришвидшеному режимі всі технічні процедури роботи ДВК.

Під час зазначеного інтерактиву всі учні мали можливість вперше відчути себе справжніми виборцями на дільниці та повноцінними членами дільничної виборчої комісії, пройти всі етапи голосування.

За підсумками заходу екскурсанти одноголосно висловились щодо його безперечної корисності.

А один із них Богдан Русін з Володарки поділився своїми враженнями: "Перед виборами я часто чую, як дорослі обговорюють кандидатів.

Минулого року я теж трохи долучався до цих диспутів.

Адже вже й сам хочу мати право голосу.

Тепер, завдяки відвідинам ЦВК, я на власні очі побачив та відчув, як взагалі відбуваються вибори, знаю як їх організовувати і проводити по закону.

Тому мені було дуже цікаво взяти участь у "дорослому" голосуванні безпосередньо в стінах ЦВК".

Цілком поділяє попередню думку й Єлизавета Писанко з Рокитного: "Мені дуже сподобалося проводити "вибори" і спостерігати за процесом.

Насправді, я вже хочу реалізувати цей невеличкий важливий для мене досвід на виборах представників шкільного самоврядування і районного активу".

"Комісія планує зробити подібні екскурси у тонкощі теорії і практики виборчого процесу, нюанси голосування традиційними та постійними.

І вже найближчим часом напрацювати інші сучасні форми роботи з молодим поколінням", – наголосила секретар Комісії Олена Гатаулліна на завершення заходу.

Разом з тим, вона висловила сподівання, що молодь, яка першою відвідала ЦВК, так само як і наступні екскурсанти, вже в недалекому майбутньому досягнувши повноліття, будуть активно долучатися до організації виборчого процесу, а також стануть активними виборцями.

Саме задля цього Комісія невдовзі планує запустити свій новий проєкт "Екскурсія в ЦВК".

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії.

Источник материала
Поделиться сюжетом