Newsweek: У військ США в Сирії могли вкрасти зброю на сотні мільйонів доларів
Newsweek: У військ США в Сирії могли вкрасти зброю на сотні мільйонів доларів

Newsweek: У військ США в Сирії могли вкрасти зброю на сотні мільйонів доларів

15:05, 20 лютого 2020.

Зброя.

44.

Американські військові не вели облік всіх поставок, які були потрібні для боротьби з «Ісламською державою».

Новий звіт Пентагону викриває, що сили США не змогли належним чином вести облік і зберігати зброю на сотні мільйонів доларів, відправлену союзникам в якості підтримки у битві проти «Ісламської держави» у Сирії.

Звіт генерального інспектора Департаменту оборони говорить, що чиновники «Об’єднаної оперативної групи – Операції «Непохитна рішучість» (SOJTF-OIR), а також командування Першого театру підтримки (TSC) не вели правильно облік озброєнь на 715 мільйонів доларів, призначених для військ, які брали участь у боях проти ІДІЛ, - пише Newsweek.

Це могло призвести до великої шкоди й повторних закупок зброї, що роздуло бюджет антитерористичної операції.

У Пентагоні зауважили, що тисячі зразків американського озброєння «були уразливі до втрати чи крадіжки».

Власне, чиновники не могли сказати напевне, що було втрачено, а що вкрадено.

Видання пояснює, SOJTF-OIR веде нагляд за щоденними операціями в Іраку й Сирії проти терористів ІДІЛ, вирішуючи, яке озброєння й обладнання потрібне місцевим союзникам.

Зокрема, йдеться про курдські загони «Сирійських оборонних сил» (SDF), які виконали основну роботу.

TSC відповідав за зберігання зброї на складах у Кувейті й транспортування її на інші склади поблизу сирійського кордону.

Звіт Пентагону свідчить про те, що чиновники SOJTF-OIR не розділяли отримане обладнання між складами, що призвело до надмірного перевантаження місць зберігання в Кувейті.

Тож зброю зберігали просто надворі, через що вона ржавіла й виходила з ладу.

41 тисячу одиниць включно з гранатометами й кулеметами тривалий час просто лежали в контейнерах для транспортування за межами складу.

Через відсутність інвентаризації відбувалося дублювання замовлень, через яке кошти на фінансування сирійської операції розтрачувалися, а склади в Кувейті ще більше переповнювалися.

Військове обладнання на 715 мільйонів доларів, про яке йдеться в звіті Пентагону, було частиною поставко на 930 мільйонів, про які Департамент оборони США попросив для сирійської кампанії у 2017-2018 роках.

У 2020 році Пентагон попросив 173 мільйони доларів на закупку зброї для сирійських союзників.

Источник материала
Поделиться сюжетом