На «Інтері» вийшов новий випуск «Корисної програми».
У студії ток-шоу ведучий Олександр Лук'яненко, і експерти проекту розповіли про те, чим корисний плавлений сир і на що варто звертати увагу при його виборі.
Плавлений сир - улюблений з дитинства продукт.
Він довго зберігається і відрізняється ніжним смаком.
Але з чого готують цей продукт і чи корисний він для нашого організму?.
«Плавлений сир - це твердий сир, на який вплинули солі-плавники, завдяки яким сир консервується і не дає бактеріям зіпсувати продукт, - пояснює Олександр Лук'яненко.
- Виготовляється плавлений сир двома способами.
Перший - це класична пастеризація: коли сир піддають термообробці при температурі від 75 до 85 градусів за Цельсієм.
Такий сир ще називають «живим», адже при даній температурі в ньому залишаються корисні речовини.
І другий спосіб - стерилізація: ця технологія передбачає термообробку при температурі від 110 до 140 градусів.
У ньому знищуються не тільки шкідливі, але і корисні мікроорганізми».
На думку лікарів, якісний «живий» плавлений сир являє собою такий же корисний і поживний продукт, як і твердий сир.
«У ньому багато кальцію, який необхідний для формування і зміцнення зубів і кісток, а фосфор покращує стан шкіри, волосся і нігтів, - каже лікар-гастроентеролог Олена Михайленко.
- До складу плавленого сиру також входять жиророзчинні вітаміни: вітамін А покращує зір, вітамін D захищає організм від інфекцій, а вітамін Е зменшує ризик серцево-судинних захворювань».
Лікар зазначає: незважаючи на очевидну користь, плавлений сир є калорійним продуктом, його жирність доходить до 55%, тому не рекомендується вживати його занадто багато.
Норма для дорослої здорової людини - не більше одного брикета, тобто 100 г на добу.
А людям, що страждають ожирінням або мають проблеми з обміном речовин, сири показані тільки в невеликій кількості.
«Треба пам'ятати, що гострі, пряні сорти плавленого сиру містять підвищену кількість солі.
А вона протипоказана при гіпертонії.
Обережно ставитися до кількості плавленого сиру, що з'їдається слід, якщо є порушення в роботі нирок або обміні сечової кислоти», - стверджує Олена Михайленко.
Також в «Корисній програмі» розповіли, як вибрати якісний плавлений сир.
За словами експерта з якості молочної продукції Оксани Прокопенко, слід звертати увагу на склад продукту, його колір і термін придатності:.
Буває плавлений сир, а буває сирний продукт.
За виглядом і смаком вони мало відрізняються, а от в їх складі є різниця.
Тому - читайте склад.
Справжній плавлений сир містить сири, сир, сухе молоко, вершки або вершкове масло, плавильні солі, консерванти, іноді добавки.
Сирний же продукт виготовляється з використанням рослинних жирів і немолочних білків, хоча і за технологією плавленого сиру.
Сирний продукт гірше засвоюється організмом, ніж плавлений сир.
Якісний плавлений сир повинен бути рівномірно забарвлений.
Чим жирніше сир, тим його забарвлення більш інтенсивне.
Незначна кількість пустот в тілі сиру допускається, а ось бульбашки небажані.
Плавлений сир зберігається довше твердого, оскільки проходить термічну обробку.
Однак термін зберігання «живого» сиру не може бути більше 2 місяців.
Сири, які пройшли стерилізацію, зберігаються 12-18 місяців, але вони і менш корисні для здоров'я.
До речі, фракції натуральних продуктів, наприклад, шматочки шинки, грибів знижують термін придатності, і, щоб його знову підвищити, в сир додають консервант.