Експерти розповіли, як вибрати якісний та корисний плавлений сир
Експерти розповіли, як вибрати якісний та корисний плавлений сир

Експерти розповіли, як вибрати якісний та корисний плавлений сир

На «Інтері» вийшов новий випуск «Корисної програми».

У студії ток-шоу ведучий Олександр Лук'яненко, і експерти проекту розповіли про те, чим корисний плавлений сир і на що варто звертати увагу при його виборі.

Плавлений сир - улюблений з дитинства продукт.

Він довго зберігається і відрізняється ніжним смаком.

Але з чого готують цей продукт і чи корисний він для нашого організму?.

«Плавлений сир - це твердий сир, на який вплинули солі-плавники, завдяки яким сир консервується і не дає бактеріям зіпсувати продукт, - пояснює Олександр Лук'яненко.

- Виготовляється плавлений сир двома способами.

Перший - це класична пастеризація: коли сир піддають термообробці при температурі від 75 до 85 градусів за Цельсієм.

Такий сир ще називають «живим», адже при даній температурі в ньому залишаються корисні речовини.

І другий спосіб - стерилізація: ця технологія передбачає термообробку при температурі від 110 до 140 градусів.

У ньому знищуються не тільки шкідливі, але і корисні мікроорганізми».

На думку лікарів, якісний «живий» плавлений сир являє собою такий же корисний і поживний продукт, як і твердий сир.

«У ньому багато кальцію, який необхідний для формування і зміцнення зубів і кісток, а фосфор покращує стан шкіри, волосся і нігтів, - каже лікар-гастроентеролог Олена Михайленко.

- До складу плавленого сиру також входять жиророзчинні вітаміни: вітамін А покращує зір, вітамін D захищає організм від інфекцій, а вітамін Е зменшує ризик серцево-судинних захворювань».

Лікар зазначає: незважаючи на очевидну користь, плавлений сир є калорійним продуктом, його жирність доходить до 55%, тому не рекомендується вживати його занадто багато.

Норма для дорослої здорової людини - не більше одного брикета, тобто 100 г на добу.

А людям, що страждають ожирінням або мають проблеми з обміном речовин, сири показані тільки в невеликій кількості.

«Треба пам'ятати, що гострі, пряні сорти плавленого сиру містять підвищену кількість солі.

А вона протипоказана при гіпертонії.

Обережно ставитися до кількості плавленого сиру, що з'їдається слід, якщо є порушення в роботі нирок або обміні сечової кислоти», - стверджує Олена Михайленко.

Також в «Корисній програмі» розповіли, як вибрати якісний плавлений сир.

За словами експерта з якості молочної продукції Оксани Прокопенко, слід звертати увагу на склад продукту, його колір і термін придатності:.

Буває плавлений сир, а буває сирний продукт.

За виглядом і смаком вони мало відрізняються, а от в їх складі є різниця.

Тому - читайте склад.

Справжній плавлений сир містить сири, сир, сухе молоко, вершки або вершкове масло, плавильні солі, консерванти, іноді добавки.

Сирний же продукт виготовляється з використанням рослинних жирів і немолочних білків, хоча і за технологією плавленого сиру.

Сирний продукт гірше засвоюється організмом, ніж плавлений сир.

Якісний плавлений сир повинен бути рівномірно забарвлений.

Чим жирніше сир, тим його забарвлення більш інтенсивне.

Незначна кількість пустот в тілі сиру допускається, а ось бульбашки небажані.

Плавлений сир зберігається довше твердого, оскільки проходить термічну обробку.

Однак термін зберігання «живого» сиру не може бути більше 2 місяців.

Сири, які пройшли стерилізацію, зберігаються 12-18 місяців, але вони і менш корисні для здоров'я.

До речі, фракції натуральних продуктів, наприклад, шматочки шинки, грибів знижують термін придатності, і, щоб його знову підвищити, в сир додають консервант.

Источник материала
Поделиться сюжетом