Двісті виконавців, триярусна сцена: у Харкові ставлять маштабну оперу про Василя Вишиваного
Двісті виконавців, триярусна сцена: у Харкові ставлять маштабну оперу про Василя Вишиваного

Двісті виконавців, триярусна сцена: у Харкові ставлять маштабну оперу про Василя Вишиваного

Наприкінці травня 2020 року в Харківському національному академічному театрі опери і балету ім.

Лисенка ("Схід Opera") відбудеться прем'єра опери "Вишиваний.

Король України" Алли Загайкевич на лібрето Сергія Жадана.

Опера присвячена постаті Вільгельма фон Габсбург-Лотаринзького, відомого як Василь Вишиваний.

Василь Вишиваний (1895-1948) – український військовий діяч, політик, дипломат, поет, ерцгерцог з династії Габсбурґів, полковник Легіону Українських Січових Стрільців, був неофіційним кандидатом на український престол у разі встановлення монархії.

У 1947 році у Відні був викрадений радянською секретною службою СМЕРШ, згодом перевезений до Києва, де помер від тортур у Лук'янівській в'язниці.Ідея створити оперу, присвячену цьому видатному, але все ще не достатньо широко відомому діячеві української держави, належить Почесному консулу Республіки Австрія в Харкові Всеволоду Кожемяку.

Він виступив ініціатором та замовником цього проєкту.

Продюсує, координує та забезпечує процес створення опери відома промоутерка України в Австрії, організаторка культурних проєктів і громадська активістка у Відні Олександра Саєнко.

Cеред українських опер ця постановка стане по суті першою повномасштабною академічною сучасною оперою незалежної України, що поєднує сучасні тенденції з українським музичним та сюжетним матеріалом."Жанр опери для теми Василя Вишиваного був обраний не випадково, - розповідає продюсерка Олександра Саєнко.

- Сучасна опера – актуальний жанр для поєднання історії та сучасності, ефективний і естетичний інструмент для віддання належної шани патріоту України, елегантний та ефективний спосіб звернути увагу до історичних паралелей та акцентувати увагу на історичній місії Євросоюзу.

Імператорська династія Габсбургів відома своєю любов'ю до мистецтва, а деякі з них навіть були композиторами.

Водночас опера – не лише високе, але й прогресивне мистецтво, яке зараз є невід'ємною частиною культурного життя будь-якого великого європейського міста".

У творчому плані опера "Вишиваний.

Король України" є радикальним експериментом для українського театру і залучає весь спектр засобів сучасної музичної мови: симфонічний оркестр, хор, солістів та електроніку, – актуалізуючи драматичний зв'язок історії та сучасності, даючи новий голос поезії Жадана.

Кінематографічність сюжетної лінії, експресивна поетична мова автора, з-під пера якого вийшли і поетичні збірки, і романи, визначили багатошарову палітру партитури, котру створила Алла Загайкевич."Вишиваний.

Король України" поєднує тенденції сучасної академічної та електроакустичної музики, але при цьому будується саме на українському матеріалі як за сюжетом і місцем дії, так і за музичною складовою (в музиці використовуються навіть гуцульські народні теми).

Також у музичному плані буде поєднано як акустичне звучання сучасного типу з розширеними голосовими можливостями та техніками, так і електроакустичні технології.У виставі будуть задіяні близько двохсот виконавців, пошиті понад триста костюмів і виготовлена унікальна триярусна сценічна конструкція.

За рівнем видовищності опера претендує стати інноваційною та унікальною.

В опері задіяні провідні українські актори.

Головну роль Василя Вишиваного виконуватиме відомий актор театру та кіно В'ячеслав Довженко.

Партія Вишиваного написана спеціально для його голосу.

Алла Загайкевич – композиторка, авторка опери.

Представниця нової генерації української композиторської школи, в творчості якої органічно поєднуються технологічний радикалізм електронної музики та автентичний український фольклор.

Сергій Жадан – автор лібрето.

Український поет, прозаїк, перекладач, громадський активіст, фронтмен гуртів "Жадан і Собаки" та "Лінія Маннергейма".

Ростислав Держипільський – театральний режисер, актор.

Генеральний директор і художній керівник Івано-франківського національного академічного драматичного театру ім.

Івана Франка.

Оксана Линів – головна диригентка Опери та Філармонійного оркестру м.

Ґрац, Австрія.

Одна з найяскравіших представниць жінок-диригентів на світовій сцені.Олександра Саєнко – продюсерка проєкту, його ідейна натхненниця та комунікаційний центр.

Олександра Саєнко – голова "Центру українських ініціатив" (Відень), засновниця фестивалю UStream / Ukrainische Kulturtage, який за роки існування (2015-2019) став ефективним інструментом культурної дипломаті України в Австрії.Харківський національний академічний театр опери і балету ім.

Лисенка / "Схід Opera" – партнер проєкту, один із найстаріших і найвідоміших вітчизняних музичних театрів.

Його сцена є однією з найбільших у Європі – 270 кв.

Источник материала
Поделиться сюжетом