The Guardian: Армія США імітувала «обмежену» ядерну битву проти Росії під час навчань
The Guardian: Армія США імітувала «обмежену» ядерну битву проти Росії під час навчань

The Guardian: Армія США імітувала «обмежену» ядерну битву проти Росії під час навчань

15:59, 25 лютого 2020.

Зброя.

11.

Американські військові, схоже, вірять, що можна брати участь в ядерному конфлікті з Москвою й при цьому не знищити весь світ.

Минулого тижня США провели військові навчання, в ході яких була проведена симуляція «обмеженого» обміну ядерними ударами з Росією.

Цю інформацію підтвердив високопоставлений чиновник Пентагону.

Як зазначає The Guardian, ці американські навчання незвичні.

Тому що зазвичай Департамент оборони США не повідомляє журналістам деталі маневрів.

Крім того, нові навчання стали втіленням неоднозначного твердження про те, що можливо брати участь й перемогти у битві з застосуванням ядерної зброї й при цьому уникнути обміну ядерними ударами, які призведуть до кінця світу.

Видання пише, що все відбулося за лічені тижні після того, як США розгорнули нові ракети з ядерними боєголовками низької потужності на субмаринах.

Їх оглянув президент Дональд Трамп.

Нова американська зброя націлена на протистояння проти тактичного арсеналу Росії й стримування Москви від його застосування.

Згідно з транскрипцією брифінгу чиновників Пентагону, міністр оборони Марк Еспер взяв участь у «міні-навчаннях» в Стратегічному командуванні США в штаті Небраска.

Еспер грав сам себе у симуляції кризи, в ході якої Росія атакувала цілі в Європі й США.

«Сценарій включав надзвичайну ситуацію в Європі, коли доводиться вести війну проти Росії, а при цьому російська сторона вирішила застосувати ядерну зброю низької потужності на території НАТО», - сказав високопоставлений чиновник США.

«Потрібно пройти через розмову з міністром оборони, а потім з президентом, і нарешті ухвалити рішення, як відповісти», - додав він.

Співрозмовник The Guardian, також додав, що в ході навчань «ми імітували відповідь з застосуванням ядерної зброї».

Але при цьому він зауважив, що відповідь була «обмеженою».

Це може означати застосування невеликої кількості одиниць ядерної зброї, або старі боєголовки низької потужності або ж нові ракети W76-2, які запускаються з субмарин і теж несуть боєголовки низької потужності.

Про розгортання нової американської зброї стало відомо лише в січні.

Описуючи навчання минулого тижня, чиновники Пентагону виправдали цей крок.

«Це дуже розсудлива відповідь на російську ядерну доктрину й ядерні можливості, які кажуть нам, що обмежене застосування ядерної зброї можливе», - сказав співрозмовник видання.

Источник материала
Поделиться сюжетом