Кабмін зняв низку обмежень на здійснення космічної діяльності приватними компаніями
Кабмін зняв низку обмежень на здійснення космічної діяльності приватними компаніями

Кабмін зняв низку обмежень на здійснення космічної діяльності приватними компаніями

21:12, 26 лютого 2020.

Різне.

Це має збільшити обсяг інвестицій в галузь вже в першому кварталі 2020 року.

фото nasa.

Кабінет міністрів на засіданні в середу зняв низку заборон на здійснення космічної діяльності приватними підприємствами.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства.

Зокрема, відтепер суб'єкти господарювання приватної форми власності можуть отримати дозвіл на випробування (крім комп'ютерних) ракет-носіїв, у тому числі їх агрегатів і складових частин і космічних апаратів; запуски ракет-носіїв і/або космічних апаратів; управління космічними апаратами на навколоземній орбіті або в космічному просторі; повернення космічних апаратів і/або їх складових частин, які повертаються з навколоземної орбіти або космічного простору на Землю.

Ухвалений на засіданні уряду Порядок, крім видачі дозволів, також регулює відмови у видачі та анулювання дозволів на здійснення окремих видів космічної діяльності.

Приватні підприємства, які мають намір здійснювати космічну діяльність, мають подати до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері космічної діяльності, декларацію про здійснення господарської діяльності.

Така декларація є інструментом входження на ринок космічних технологій для суб'єктів космічної діяльності приватної форми власності.

«Зняття заборони на здійснення космічної діяльності приватними підприємствами збільшить кількість робочих місць і сприятиме розвитку високотехнологічної промисловості», - цитує прес-служба заступницю міністра розвитку економіки Світлану Панаіотіді.

За її словами, ухвалене рішення також допоможе збільшити обсяг інвестицій в галузь вже в першому кварталі 2020 року.

Як повідомляв УНІАН, в жовтні минулого року Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому законопроект, який дозволить приватним компаніям займатися діяльністю у космічній галузі.

Під час обговорення законопроекту перед прийняттям у першому читанні заявлялося, що він скасовує держмонополію на заняття діяльністю в космічній галузі, виключає положення про ліцензування такої діяльності, ліквідує норму про дозвіл суб'єктам господарювання на самостійні переговори та інші моменти.

Источник материала
Поделиться сюжетом