Кирило примусив Єрусалимського Патріарха організувати "всеправославну зустріч" в Аммані – Деркач
Кирило примусив Єрусалимського Патріарха організувати "всеправославну зустріч" в Аммані – Деркач

Кирило примусив Єрусалимського Патріарха організувати "всеправославну зустріч" в Аммані – Деркач

У столиці Йорданії Аммані російський Патріарх Кирило та представники ще кількох православних церков на нараді обговорюють так зване українське питання – надання автокефалії Православній церкві України.

Це рішення Вселенського патріархату не визнала Російська православна церква і УПЦ Московського патріархату, яка їй підпорядковується, тому розірвали взаємини з Константинополем.

Формально амманську зустріч ініціював Єрусалимський патріарх Феофіл, після того, як торік зустрівся в Москві з Володимиром Путіном.

У столицю Йорданії прибули лише чотири предстоятелі православних церков: окрім ініціатора – патріарх Московський Кирило, патріарх Сербський Іриней і митрополит Чеських земель і Словаччини Ростислав.

Сербську і Чеську церкви часто називають сателітами РПЦ.

Румунська і Польська православні церкви надіслали своїх представників.

Решта церков відмовилися від участі в Амманській нараді, яка не має офіційного статусу.

Православну церкву України туди не запрошували.

Релігієзнавці стверджують – підважити надання Томосу про актокефалію помісній православній церкві ПЦУ жодними заявами чи документом на цій зустрічі не можуть.

"Патріарх Кирило, коли зрозумів, що патріарха Варфоломія Вселенського не можна відговорити від надання Томосу, і вже Томос отримано, почалися перші визнання ПЦУ в Україні, він все ж таки не покидає сподівань або скасувати ці визнання, або засудити дії патріарха Варфоломія.

Тому він примусив і, російський президент був при цьому, примусили Єрусалимського патріарха, як одного з чотирьох представників давніх церков – давніх патріархатів – організувати таку зустріч", – повідомила Тетяна Деркач, релігійний оглядач проєкту Cerkvarium.

Вона додала: "Ми можемо за цим зібранням спостерігати як сторонні люди.

Я не бачу сенсу коментувати те, що, в принципі, матиме лише формальний вигляд: стурбованість або щось на кшталт того".

Источник материала
Поделиться сюжетом