Санкції проти Януковича і його соратників. ЄС виключить зі списку Азарова і Ставицького 4 березня - ЗМІ
Санкції проти Януковича і його соратників. ЄС виключить зі списку Азарова і Ставицького 4 березня - ЗМІ

Санкції проти Януковича і його соратників. ЄС виключить зі списку Азарова і Ставицького 4 березня - ЗМІ

4 березня на засіданні Комітету постійних представників країн-членів Євросоюзу мають розглянути питання про подовження чи скасування санкцій проти експрезидента України Віктора Януковича та його соратників.

Очікується, що зі списку обмежень виключать колишнього прем'єр-міністра Миколу Азарова та ексміністра енергетики Едуарда Ставицького.

Про це пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на дипломатичне джерело.

"Щодо Азарова і Ставицького санкції продовжені не будуть", - сказало джерело.

Санкції ЄС були введені від 5 березня 2014 року щодо 18 високопоставлених чиновників часів президентства Януковича через незаконне привласнення українських державних коштів або через зловживання службовим становищем - у вигляді заморожування активів, вони подовжуються щороку на рік.

Чимало з фігурантів списку санкцій регулярно оскаржують рішення Євросоюзу.

Суд ЄС вже ухвалив низку рішень на їхню користь.

Деякі ексчиновники зі списку вже виключені.

Так, наприклад, торік зі списку санкцій був виключений Андрій Клюєв, який оскаржив це рішення в суді ЄС.

Після ухвалення рішення в цьому році в списку залишиться 10 імен.

Тоді, коментуючи виключення Клюєва зі списку, на той час ще речник Генпрокуратури України Андрій Лисенко написав, що, незважаючи на зняття санкцій ЄС з Клюєва, правоохоронні органи України продовжують розслідування в кримінальному провадженні щодо ексглави АПУ.

Також він висловив думку, що, незважаючи на систематичне оскарження ексчиновниками в Суді ЄС введених стосовно них санкцій, відповідні судові рішення не є безумовною підставою для ЄС про скасування обмежувальних заходів.

"Наприклад, беручи до уваги відповідні рішення Суду ЄС про скасування попередніх рішень Ради ЄС про накладення санкцій на Едуарда Ставицького і Миколи Азарова, компетентні органи ЄС визнали прогрес у розслідуванні ГПУ кримінальних проваджень щодо них достатньою підставою для продовження санкцій", - написав тодішній речник Генпрокуратури.

У списку санкцій разом з Віктором Януковичем і його сином Олександром залишаться колишній глава МВС Віталій Захарченко, ексгенпрокурор Віктор Пшонка та його син Артем, колишній заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк, колишній перший віцепрем'єр Сергій Арбузов, ексміністр доходів і зборів Олександр Клименко, ексміністр освіти Дмитро Табачник, олігарх Сергій Курченко.

Источник материала
Поделиться сюжетом