Підтримувані Туреччиною повстанці відбили стратегічне сирійське місто Саракіб
Підтримувані Туреччиною повстанці відбили стратегічне сирійське місто Саракіб

Підтримувані Туреччиною повстанці відбили стратегічне сирійське місто Саракіб

Сирійські повстанці, підтримані турецькими військовими, встановили контроль над стратегічним містом Саракіб, що стало першим значною втратою сирійської армії у підтримуваному Росією наступі, який продемонстрував швидкі завоювання.

Три тижні тому озброєна опозиція втратила північно-західне місто, розташоване на стику двох головних автомобільних доріг.

Ескалація бойових дій призвела до переміщення мільйона людей за останні тижні.

Туреччина у відповідь надіслала тисячі військових і одиниць техніки в регіон для підтримки повстанців-ісламістів у протистоянні наступу.

"Місто Саракіб повністю звільнене від банд Асада", - заявив прессекретар Фронту національного визволення - коаліції повстанців, яку підтримує Туреччина.

Сирійська обсерваторія з прав людини також повідомила в четвер, що підтримувані Росією урядові сили встановили повний контроль над півднем провінції Ідліб після нових бойових дій проти повстанців.

За останні три дні урядові сили захопили близько 60 міст і сіл на півдні провінції Ідліб та сусідньої провінції Хама, повідомляє Обсерваторія.

Взяття опозицією Саракеба близьке до дедлайну, встановленого президентом Туреччини Таїпом Ердоганом, щоб сили Асада відійшли з території, яку Туреччина вважає частиною буферної зони, узгодженою з Росією.

Ердоган сказав, що інакше Туреччина поверне їх назад силою.

Очікується, що турецькі та російські чиновники проведуть другий день переговорів в Анкарі в четвер.

У Саракібі головна магістраль Сирії з півночі на південь, що сполучає Дамаск і Алеппо, перетинається з дорогою на захід до Середземного моря.

"Опозиція тепер перерізала автомагістралі і повернула режим на початкові позиції", - заявив сирійський опозиційний генерал-перебіжчик Ахмад Рахал.

Источник материала
Поделиться сюжетом