Американська асоціація серця відкликала дослідження про негативний вплив вейпінгу на серцеві напади через недостовірність
Американська асоціація серця відкликала дослідження про негативний вплив вейпінгу на серцеві напади через недостовірність

Американська асоціація серця відкликала дослідження про негативний вплив вейпінгу на серцеві напади через недостовірність

18:06, 28 лютого 2020.

Зарубіжні новини.

Відомий американський антитютюновий експерт витратив 20 млн.

доларів державних коштів на дискредитацію потенційно менш шкідливих альтернативних тютюнових виробів.

Американська асоціація серця (American Heart Association) відкликала дослідження Університету Каліфорнії (м.

Сан-Франциско), результати якого стверджували, що вейпінг збільшує частоту серцевих нападів.

Причина відкликання дослідження - його недостовірність.

Повідомляє USA Today.

Мова йде про скандальне дослідження професора медичної школи Університету Каліфорнії Стентона Гланца, яке було раніше опубліковано в Журналі Американської асоціації серця.

На це дослідження було витрачено 20 млн.

доларів, які було сплачено досліднику від Національного інституту охорони здоров’я та Управління контролю за харчовими продуктами і лікарськими засобами на дослідження тютюну та електронних сигарет.

Як показав аналіз дослідження, більша частина серцевих нападів, які досліджувалися, сталися до того, як люди почали вживати електронні сигарети.

"Багато інфарктів міокарда, які використовувались для обчислення зв'язку між вживанням електронних сигарет та ризиком інфаркту, виникли до того, як люди вперше вживали електронні сигарети.

Звідси випливає, що висновок не підтверджується основними даними, а тому опубліковані висновки вводять в оману", - заявив керівник досліджень зі зниження шкоди від тютюну Університету Луїсвілля Бред Роду.

Професор Університету Нью-Йорку Девід Абрамс, який разом із групою з 16 вчених ініціював процес відкликання дослідження, зараз ініціює звернення до дослідницьких і контролюючих органів щодо перевірки інших досліджень, які було проведено Стентоном Гланцем.

"Якщо приймається рішення про відкликання одного із опублікованих досліджень - як це зробив, наприклад, Журнал Американської асоціації серця у даному випадку, коли дані виявились недостовірними - це може допомогти уникнути потенційної шкоди і для науки, і для пацієнтів, запобігти даремно витраченим коштам і часу” - заявили в американському Національному інституті здоров’я, який брав участь у фінансуванні дослідження Стентона Гланца.

Так, раніше, Журнал американської медичної асоціації опублікував дослідження, що в окремих системах нагрівання тютюну присутній процес горіння і відповідно виділяються окремі речовини, характерні для тютюнового диму.

Як виявилося пізніше, у даному дослідження було використано “власноруч створене” обладнання і “скориговані” режими використання систем, які суттєво відрізнялися від режимів і обладнання, рекомендованого виробником.

І незалежні дослідження, і дослідження Управління контролю за харчовими продуктами і лікарськими засобами США показали абсолютно інші результати.

"Коли дослідження відкликається, це означає що ми не можемо довіряти його результатам.

Що його фактично не існує.

Але проблема в тому, що навіть на відкликане дослідження продовжують діяти посилання у ЗМІ - у новинах, у соціальних медіа", - пояснює наукову шкоду від подібних досліджень старший дослідник Університету Оксфорду (Великобританія) Джемі Хартман-Бойс.

Британський вчений закликає винести урок з цієї ганебної ситуації.

"Не потрібно проводити більше досліджень.

Потрібно проводити більш якісні дослідження.

Варто остерігатися “гарячих тем”, які привертають багато уваги не тільки засобів масової інформації, але й представників “сумнівної науки”, - радить старший дослідник Університету Оксфорду Джемі Хартман-Бойс.

Крім того, шкода від даного дослідження полягає в тому, що воно, використовуючи хибну методологію, дискредитує потенційно більш безпечні альтернативні тютюнові вироби.

"Це дослідження, профінансоване коштами платників податків заганяє в підпілля і дискредитує модель зниження шкоди від тютюнових виробів - модель, яка потенційно може врятувати тисячі життів", - впевнений керівник досліджень із зниження шкоди від тютюну Університету Луїсвілля Бред Роду.

Источник материала
Поделиться сюжетом