Українцям розповіли, як працюватимуть кредитні канікули
Українцям розповіли, як працюватимуть кредитні канікули

Українцям розповіли, як працюватимуть кредитні канікули

13:46, 27 березня 2020.

Фінанси.

15.

У НБУ відзначили, що кредитні канікули для клієнтів українських банків не працюватимуть автоматично.

Для отримання пільгового обслуговування за кредитами позичальнику необхідно дистанційно звернутися в банк.

Кредитні канікули для клієнтів українських банків не передбачають автоматичного режиму, й для отримання пільгового обслуговування за кредитами позичальнику необхідно дистанційно звернутись до банку.

Про це заявила перший заступник глави Національного банку України Катерина Рожкова під час онлайн-брифінгу в НБУ.

Вона повідомила, що вчора правління НБУ затвердило універсальні рекомендації для банків щодо кредитних канікул, згідно з якими позичальники, які частково або повністю втратили дохід через карантин, можуть претендувати на пільгове обслуговування за кредитами.

«Автоматично кредитні канікули не працюють.

Ви повинні звернутись до банку, пояснити ситуацію й підтвердити, що тимчасово частково або повністю втратили дохід через карантинні заходи», - сказала Рожкова.

При цьому вона зазначила, що звернутись до банку можна дистанційно, і їхати до відділення для цього не потрібно.

Рожкова нагадала, що кредитні канікули - це не прощення боргів, а відстрочення в часі для сплати зобов'язань, оскільки банк не може просто пробачити борг клієнту, продовжуючи виконувати зобов'язання перед іншими клієнтами з нарахування та сплати відсотків за депозитами та поточними рахунками.

За її словами, негативного впливу на банки в результаті застосування механізмів кредитних канікул і реструктуризації кредитів не буде.

«З огляду на ті прогнози, які ми чуємо, починаючи з кінця третього кварталу економіка почне відновлюватись, і поступово клієнти та банки увійдуть у нормальний режим», - зазначила Рожкова.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны