Перш ніж покласти щойно придбані продукти в холодильник, знайдіть кілька хвилин, щоб їх продезінфікувати.
Таку пораду дав доктор Уорнер Грін, провідний вірусолог та науковий співробітник Інституту Гладстона у Сан-Франциско, пише NBC.
«Коронавіруси за своєю природою є «липкими» вірусами», - зазначив доктор Грін і пояснив, що вони легко «прилипають» до різних поверхонь.
Дослідження нового коронавірусу, який викликає COVID-19, тривають.
Досі про нього відомо небагато.
Американське товариство з мікробіології в 2010 році дослідило вплив температури та вологості на коронавірус, який схожий на новий, офіційно названий SARS-CoV-2.
Вчені встановили, що коронавірус чудово почувався при низькій вологості та температурі нижче 40° F (близько 4,5°С) – а це саме характеристики середовища всередині типового холодильника.
Доктор Грін знайомий з дослідженням 2010 року, а тому закликав усіх дезінфікувати продукти, перш ніж класти їх у холодильник або морозильну камеру.
«І продукти, і побутові речі, ми з дружиною дезінфікуємо таким чином: беремо рушник, замочуємо його в лізолі, а потім протираємо ним усі упаковки продуктів», - поділився він своїм досвідом.
Лізол – антисептик широкої дії.
Застосовується головним чином у мильних розчинах для проведення загальної дезінфекції.
Діюча речовина - крезол.
Альтернативні назви / синоніми: метилфенол, кислота крезольна, крезилол, трикрезол, гідрокситолуол.
Аби не підхопити коронавірус від продуктів, Доктор Грін рекомендує:.
Приготувати миску або відро дезінфікуючого засобу, бажано - на спиртовій основі.
«Є дві речі, які можуть розчинити захисну поверхневу мембрану корнавірусу: спирт і мило.
Якщо у немає доступу до кухонного дезінфікуючого засобу – їх зараз не так легко придбати – його можна зробити самостійно з побутового відбілювача.
Для цього потрібно змішати третину склянки хлорного вапна з літром води.
Якщо не маєте відбілювача, то згодиться і тепла мильна вода.
У цьому розчині потрібно намочити рушник і віджати його.
Цим вологим рушником потрібно витирати поверхні кожної харчової ємності - мішки, коробки, пляшки, банки.
Робити це потрібно, знову-таки, на чистій, продезінфікованій поверхні.
Не варто обмежуватися лише вмістом холодильника – знезаражувати треба харчові контейнери ще до того, як вони потраплять у комору чи шафи.
Після процесу дезінфікування обов’язково треба мити руки після закінчення процесу дезінфекції.
Багаторазові пакети, продуктові сумки необхідно теж дезінфікувати.
Доктор Грін також радить дезінфікувати продукти і перед тим, як класти щось у морозильну камеру, оскільки достеменно незрозуміло, чи зможе новий коронавірус вижити при мінусовій температурі.
Cтаном на 2 квітня кількість заражених новим коронавірусом у світі наближається до одного мільйона осіб.