В Україні не буде дефіциту картоплі — експерт
В Україні не буде дефіциту картоплі — експерт

В Україні не буде дефіциту картоплі — експерт

Таку думку висловила Оксана Руженкова, виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі (УАВК), передає прес-служба асоціації.

«Україна повинна терміново запровадити дзеркальні заходи до країн Євроазійського Економічного Союзу (ЄАЕС, Митний Союз) і не дозволити торгівельним мережам, що наразі є монопольним каналом збуту продовольчої продукції, імпортувати картоплю з цих держав», — вважає експерт.

За словами Руженкової, з початку періоду збуту картоплі врожаю 2019 року практично всі торгівельні мережі налагодили співпрацю з трейдерами-імпортерами, бо це чудовий спосіб для організації корупційних закупівель: категорійні менеджери отримують хабарі від трейдерів.

«На жаль, рітейлери вводять в оману керівництво Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та Антимонопольний комітет України, коли стверджують, що змушені купувати імпортну картоплю, бо вітчизняна на 60% є неякісною.

Трейдери не лише завозять в Україну контрабандними шляхами картоплю без відповідних дозвільних карантинних сертифікатів, а скуповують неякісну продукцію в одноосібних господарствах і формують партії картоплі-різносортиці низької якості», — розповідає експерт.

В асоціації вважають, що ситуація на полицях супермаркетів може кардинально змінитися на краще в плані якості продукції, якщо рітейлери знайдуть спільну мову з виробниками і купуватимуть продукцію безпосередньо в промислових картоплярських господарствах.

Це дозволить уникнути цінової «накрутки» і вилучити недобросовісного посередника.

«В Україні вистачить якісної картоплі для задоволення потреб внутрішнього ринку.

Неконтрольований імпорт картоплі потрібно припинити.

Росту цін на картоплю не буде.

За дотримання рітейлерами умов укладених контрактів виробники готові до конструктивної співпраці», — підкреслюють в Українській асоціації виробників картоплі.

Источник материала
Поделиться сюжетом