В Україні у деяких містах повітря стало чистішим через карантин, - Мінекоенерго
В Україні у деяких містах повітря стало чистішим через карантин, - Мінекоенерго

В Україні у деяких містах повітря стало чистішим через карантин, - Мінекоенерго

ins{.

Міністерство енергетики та захисту довкілля проаналізувало тенденції стану атмосферного повітря в Україні з кінця січня 2020 року і виявило, що у деяких містах відмічаються тенденції, які можуть бути пов’язані зі зменшенням навантаження на навколишнє середовище.

Про це повідомляється на сайті Кабміну.

Однак загальних тенденцій, характерних для всіх міст щодо скорочення викидів в атмосферне повітря, не виявлено.

Мають місце тренди зменшення середніх концентрацій діоксиду азоту в таких містах, як Кременчук, Дніпро, Кривий Ріг та Харків.

До речі, у Харкові та Кривому Розі такі тенденції спостерігаються і за показниками завислих речовин та формальдегіду.

Якщо у Кривому Розі показники цих речовин перевищують ГДК (останні 2 тижні можуть перевищувати 3-4 ГДК), то у Харкові усі показники, за якими здійснюються спостереження, перебувають у межах норми.

Загальні показники по Києву демонструють незначну тенденцію до зниження по формальдегіду та діоксиду сірки та збільшення концентрацій діоксиду азоту.

Причому ці показники перевищують ГДК (формальдегід 1,7; діоксид сірки 2, діоксид азоту від 2, до 3,5).

Основними джерелами викидів забруднюючих речовин у цей період є автомобільний транспорт, промисловість та несанкціоноване спалювання стерні на полях, листя та навіть побутового сміття.

Незважаючи на те, що економічна активність через карантин значно скоротилася, заборона користування громадським транспортом призвела до збільшеного попиту на приватний автотранспорт, що впливає на обсяг викидів забруднюючих речовин від автотранспорту.

У містах, де через карантин та ситуацію з коронавірусом значно обмежена діяльність промислових підприємств, може спостерігатися зменшення забруднення.

"На жаль, несанкціоноване спалювання рештків сухої трави, листя та навіть побутового сміття не зменшилось в умовах карантину і створює додаткові ризики для місцевого населення", - заявили у міністерстві.

Далі Кабмін планує також запровадити більш жорсткі обмеження: перебувати в громадських місцях без маски чи респіратора, гуляти групою, де більше, ніж дві особи, відвідувати парки, сквери, зони відпочинку, лісопаркові та прибережні зони, відвідувати спортивні та дитячі майданчики.

Раніше над Китаєм супутникові знімки NASA виявили зменшення забруднення повітря після спалаху коронавірусу.

Через спалах Covid-19 у Китаї було зупинено виробництво на багатьох заводах, щоб уникнути поширення вірусу.

В італійській Венеції також покращилася екологія з огляду на карантин.

Через це туди повернулися білі лебеді, деякі види риб і навіть дельфіни.

ins{.

Источник материала
Поделиться сюжетом