Створено «світлодіодний» текстиль
Створено «світлодіодний» текстиль

Створено «світлодіодний» текстиль

Класичні светоизлучающие елементи влаштовані таким чином, що светоизлучающий шар укладений між двома електродами, що подають живлення.

Для джерел світла у вигляді ниток і тканин з таких ниток подібна будова підходить не найкращим чином.

Вчені з Республіки Корея змогли обійти це обмеження і створили світиться текстиль з електродами всередині люмінесцентного шару.

Предмети одягу, рекламні плакати та інші речі з матеріалів на зразок тканин було б заманливо випускати з використанням вплетених світлових конструкцій.

Традиційне уявлення світловипромінюючих елементів цього явно не сприяє.

Група вчених з корейського Інститут науки і технологій Тегу Кёнбук (DGIST) поставила перед собою завдання розробити гнучкий люмінесцентний прилад, в якому збудливу світіння електромагнітне поле поширювалося б не перпендикулярно електродів, а вздовж площини, в якій вони розташовані.

Також така конструкція дозволяла заховати подають харчування електроди всередину люмінесцентного шару і не загороджувати поверхню светоизлучающего приладу.

Розроблений групою гнучкий люмінесцентний текстиль є плівку з полидиметилсилоксана (PDMS) і сульфіду цинку (ZnS), в шар якої вбудовані гнучкі проводять струм електроди.

Така плівка, по-перше, володіє механолюмінесценціей (світиться від механічних впливів) і, по-друге, Електролюмінесценція (світиться при подачі живлення на електроди, між якими виникає електромагнітне поле).

Дослідні зразки світяться волокон і тканини з них показали високу ефективність світіння і достатню механічну міцність.

Але коли ця технологія може бути відправлена ​​в комерційне виробництво, не уточнюється.

Источник материала
Поделиться сюжетом