Підстав для обмеження імпорту міндобрив в Україну немає, – Висоцький

Підстав для обмеження імпорту немає, добрива та паливо в Україні можуть стати найдешевшими за останні 20 років.

Антидемпінгові розслідування не спричинять обмеження імпорту мінеральних добрив в Україну.

Голова Агро-Продовольчої Ради Іван Слободяник нагадав, що до травня 2020 року тривають запроваджені Урядом антидемпінгові заходи щодо імпорту добрив незалежно від країни походження.

Розслідування викликає побоювання в аграріїв щодо можливої заборони імпорту добрив та укріплення монопольного становища місцевого виробника Ostchem.

«Зараз є ризик, що під виглядом цих антидемпінгових розслідувань знову спробують монополізувати ринок, що призведе до подорожчання добрив», — сказав Іван Слободяник.

Коментуючи ситуацію, Тарас Висоцький запевнив, що підстав для таких обмежень наразі не існує, а кінцева мета розслідувань навпаки полягає в лібералізації ринку добрив.

Він вважає, що їхня вартість в Україні має дорівнювати вартості в будь-якій іншій країні Європи.

«Якщо у нас є монополія, а Антимонопольний комітет це визвав, значить вона має бути або фактично скасована, або грати по правилах, щоби ціна добрив не перевищувала міжнародну», — наголосив заступник міністра.

Зі свого боку народний депутат, член податкового комітету ВРУ Мар’ян Заблоцький наголосив, що в разі фахових дій Мінекономрозвитку та АМКУ ціна дизпалива та добрив для українських виробників може впасти до 20-річного рівня.

«Ціна на нафту якраз обрушилася до найнижчого рівня за останні 20 років, а до цього прив’язана і ціна на газ, і ціна на добрива, бо це є 90% собівартості.

Так має бути, якщо органи, які цим опікуються, спрацюють правильно.

Принаймні цього ми будемо добиватися найближчим часом», — повідомив нардеп.

Довідка: Холдинг Ostchem, що входить до Group DF олігарха Дмитра Фірташа є найбільшим в Україні виробником мінеральних добрив.

Він експортує продукцію в понад 100 країн та займає 3% світового ринку.

В Україні Ostchem контролює 4 хімічних завода: черкаський «Азот», «Рівнеазот», Сєвєродонецьке об’єднання «Азот» і «Концерн Стирол», що лишився в окупованій Горлівці на Донеччині.

5 вересня 2019 року АМКУ вирішив примусово розділити групу компаній Ostchem в частині виробництва азотних міндобрив та накласти штраф на трейдера «НФ Трейдинг Україна» в розмірі 107 млн грн.

Холдинг оскаржує це рішення в суді.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны