Біоелектронні імплантати позбавлять військових від безсоння
Біоелектронні імплантати позбавлять військових від безсоння

Біоелектронні імплантати позбавлять військових від безсоння

У військових і мандрівників дві головні біди – порушення циклів сну і діарея, пов’язана з прийомом тубільної їжі і води.

І якщо для туристів це – неприємне незручність, то для солдата в бойовій обстановці недосип і розлад шлунка зазвичай закінчуються лікарняним ліжком або чим гірше.

Щоб раз і назавжди вирішити ці проблеми, DARPA (Управління перспективних дослідницьких проектів Міністерства оборони США) запускає програму створення імплантованого в тіло біоелектронних адаптера.

За даними за 2003-2004 роки, близько 40% випадків діареї у солдатів армії США в Іраку і Афганістані зажадали медичної допомоги.

У минулому пронос косив армії куди сильніше, ніж прямі бойові дії.

Дійти до поля битви в доброму здоров’ї вдавалося далеко не всім.

Сьогодні це не така гостра проблема, але вона залишається, особливо в бойовій обстановці, куди зазвичай немає можливості підвезти якісне продовольство і воду, і доводиться задовольнятися тим, що можна з’їсти і випити поруч з розташуванням бійців.

Зі сном теж не все добре.

Невиспаний солдат млявий, неуважний і погано несе службу.

Порушення сну можуть бути як наслідком навантажень, так і наслідком перекидання на тисячі кілометрів, коли в дію вступає ефект зміни часових поясів.

Сьогодні з цим борються за допомогою прийому хімічних препаратів, але це все одно порушує цикли сну і шкодить організму.

Програма DARPA ADvanced Acclimation and Protection Tool або ADAPTER передбачає розробку біоелектронних імплантатів для автоматичного регулювання циклів сну і для боротьби з хвороботворними бактеріями, що викликають діарею.

Імплантати не повинні зачіпати організм на генному рівні і приводити до інших незворотних змін в тілі людини.

Як варіант, біоелектронні носії можуть прийматися разом з їжею і залишати організм природним чином.

«Мета програми ADAPTER – проводити терапію всередині самого тіла.

ADAPTER буде управляти циркадних ритмів бійця, в два рази скоротивши час, необхідний на відновлення нормального сну після порушень, наприклад, зміни часових поясів.

Це також забезпечить безпеку їжі і води, усуваючи in vivo [всередині живого організму] п’ять основних бактеріальних джерел «діареї мандрівників».

І те, і інше поліпшить здоров’я і мобільність бійців».

А які карколомні перспективи можуть бути у подібних «адаптерів» цивільного призначення! Особливо в частині відновлення циклів сну.

Чекаємо, чекаємо.

Источник материала
Поделиться сюжетом