Лікарі, які рятують хворих на COVID-19, нарешті отримають 300% надбавки: ВРУ виправила помилку Радуцького
Лікарі, які рятують хворих на COVID-19, нарешті отримають 300% надбавки: ВРУ виправила помилку Радуцького

Лікарі, які рятують хворих на COVID-19, нарешті отримають 300% надбавки: ВРУ виправила помилку Радуцького

30 березня напозачерговому засіданні Верховна Рада доручила Кабінету Міністрів встановити 300%-у доплату до зарплати медпрацівникам, які безпосередньо зайняті на роботах по ліквідації захворювання коронавирусною хворобою.

В свою чергу, міністр охорони здоров’я Максим Степанов підписав наказ щодо отримання доплат у вигляді трьох посадових окладів зарплати медпрацівниками, які борються з коронавірусом."Вже за березень медичні працівники України, зайняті лікуванням пацієнтів з лабораторно підтвердженими випадками COVID-19, отримають доплату в розмірі трьох посадових окладів", – заявив Степанов.

У відомстві пояснили, що доплати здійснюватимуться у період виконання заходів, спрямованих на запобігання COVID-19.Варто зауважити, що 16 березня на брифінгу у Верховній Раді очільник парламентського комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький заявив, що медичним працівникам, які працюють з людьми захворілими на коронавірус, будуть виплачуватись надбавка до зарплати до 200%."Додаткові надбавки для медперсоналу та інших працівників, що працюють над ліквідацією епідемії коронавірусу.

Погодили десь до 200% буде виплачуватися надбавки медичним працівникам, які працюють з людьми захворілими на коронавірус", – сказав він.

А вже 17 березня Верховна Рада ухвалила проект Закону №3219 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)".

Він передбачає 200% надбавку до зарплати лікарям, які працюють у зоні ліквідації епідемії коронавірусу.25 березня аналітичний відділ ГІ "Права Справа" поширюєу ЗМІ інформацію про те, що Верховна Рада понизила надбавки лікарям у зонах зараження коронавірусом.

Справа втім, що подібні надбавки вже були передбачені ухваленим 2 червня 2003 року Наказом №145 Міністерства праці і соціальної політики "Про умови оплати праці медичних та інших працівників за період роботи по ліквідації епідемій і спалахів з інфекційних хвороб, а також в осередках особливо небезпечних і небезпечних інфекційних хвороб".

Згідно з цим документом, доплати лікарям за роботу в зоні епідемії, становлять 300%.Як повідомив глава Національної медичної палати України (НМПУ) Сергій Кравченко, прийняття даного документа було ініційовано саме Радуцьким.

Але як виявилося, глава комітету навіть не знає про існування чинного нормативу.

Відразу постало питання щодо рівня компетенції людей, які готували законопроєкт з протистояння COVID-19.

А саме – голови Комітету Верховної Ради з питань здоров’я і нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайла Радуцького.

У статті наголошувалося на тому, що спроба продемонструвати соціальну захищеність медичного персоналу, зіграла протилежний ефект і засвідчила нефаховість людей, які готують відповідні законопроєкти.

Наразі, після підписання міністром охорони здоров’я Степановим відповідного наказу щодо отримання доплат у вигляді трьох посадових окладів зарплати медпрацівниками, які борються з коронавірусом, ситуація зрушила з мертвої точки.

Аналітичний відділ ГІ "Права Справа" залишає за собою право на громадський контроль за діяльністю МОЗ та парламентського комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

Источник материала
Поделиться сюжетом