"У нас немає виходу": експерт пояснив, навіщо Україна бере нові борги
"У нас немає виходу": експерт пояснив, навіщо Україна бере нові борги

"У нас немає виходу": експерт пояснив, навіщо Україна бере нові борги

У період кризи Україна вимушена фінансувати загальний фонд державного бюджету за рахунок додаткових запозичень.

Про це розповів член наглядової ради Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко в ефірі суспільно-політичного ток-шоу "Право на владу".

"Якщо ми не погоджуємось робити борги зараз і не спрацьовує цей швидкий варіант - підняти дохідну частину державного бюджету за рахунок змін у доходах, в тому числі, митниці, податкової, то це відтермінована у часі задача, яка не вирішується за один-два дні.

Вона потребує місяці", - вважає Устенко.

За словами експерта, через обмеження в часі в України "немає виходу", окрім як позачати гроші: "Інше питання: як позичати, в кого та під які відсотки.

Якщо ми, наприклад, не співпрацюємо з МВФ, я уявляю, що у нас буде взагалі закрите фінансування на зовнішніх ринках, або буде великий відсоток, що ми самі не захочемо їх брати.

Тоді доведеться різати витратну частину держбюджету, яка так потрібна для країни".

Як повідомлялося, економіка України нині більш підготовлена до кризи, ніж під час фінансової кризи 10-річної давнини.

Водночас, без кредитів від Міжнародного валютного фонду макроекономічні прогнози для України будуть достатньо жорсткими.

29 березня Кабмін затвердив нові макроекономічні прогнози на 2020 рік: ВВП - мінус 4,8%, середньорічний курс долара США - 29,5 грн (плюс 1,5-2 грн), інфляція – 8,7% (плюс 3,1%), безробіття – 9,4% (плюс 1,3%), середня зарплата – 11 тис.

грн (без змін).

Водночас в Офісі президента спрогнозували, що 2020 року економіка України впаде мінімум на 5%.

Через світову фінансову кризу, спричинену наслідками активного поширення нового коронавірусу COVID-19, експерти прогнозують падіння економік, зокрема й української.

Оновлений базовий прогноз компанії Dragon Capital на 2020 рік передбачає падіння ВВП України на 4% та девальвацію гривні до 30 грн за долар на кінець року - за умови, що карантинні заходи триватимуть до травня (середній курс очікується на рівні 29 грн/долар, тобто девальвація складатиме близько 11% до минулорічного курсу).

За менш оптимістичним прогнозом, якщо карантин буде продовжено на довший термін, ВВП може впасти на 9%, а гривня здешевшає до 35 грн/долар.

За таких умов варто очікувати й зростання безробіття.

Світовий банк прогнозує падіння ВВП України на 3,5% у 2020 році.

Також через пандемію коронавірусу 65% українських компаній не зможуть виконати свої річні бізнес-плани.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны