CNN: Політ "Аполлон 8" врятував 1968 рік, чи врятує нова місія 2020-й?
CNN: Політ "Аполлон 8" врятував 1968 рік, чи врятує нова місія 2020-й?

CNN: Політ "Аполлон 8" врятував 1968 рік, чи врятує нова місія 2020-й?

Попри весь технічний прогрес, сьогоднішній запуск не буде таким "великим кроком для людства", як політ "Аполлон 8".
Політ "Аполлон 8" був більшим дивом, ніж сьогоднішній запуск / NASA

В 1968 році перша місія з виходу на орбіту Місяця "Апполон 8" підвищила мораль в США в розпал дуже тяжкого року. Відбувалися політичні вбивства, антивоєнні і антирасистські протести, президенство Ліндона Джонсона йшло занепадало, а Холодна війна загострювалася.

Сьогодні астронавтів США знову чекає старт з Космічного центру Кеннеді у Флориді. І це ще одна знакова подія для програми країни з освоєння космосу, - пише CNN. Сьогодні, як і 52 роки тому, США переживають похмурі часи. Кількість жертв пандемії цього тижня перевалила за 100 тисяч. А найгірша економічна криза з 1930-х років набирає оберти. Диво космічних польотів і сміливість астронавтів, які здійснять першу в історії спільну місію NASA і приватної компанії, можуть дати певну віддушину. Повернення американського пілотованого корабля після дев'ятирічної паузи в космос також ліквідує ганебну залежність від Росії в доставці екіпажів на МКС.

Але навряд чи сьогоднішній запуск викличе такий же резонанс, як і перший політ навколо Місяця, коли астронавт Вільям Андерс зробив славнозвісне фото "сходу" Землі й дав людству можливість поглянути на себе з іншого світу. Попри весь технологічний прогрес, нова місія буде здаватися кроком назад.

Астронавти цього разу використають ракету багаторазового використання SpaceX Falcon 9. Але вона дуже схожа на ту, яка була використана в 1960-х роках. І це після закриття нещасної програми Space Shuttle.

Хоч кінцева мета NASA - полетітина Марс, програма США на найближчі роки включає лише пожорожі на МКС і Місяць. А це не буде величезним стрибком для людства. Стриманий прогрес лише підкреслить диво, здійснене людьми, які покинули Землю на значно гіршому космічному кораблі півстоліття тому.

Через пандемію COVID-19 у NASA попросили людей не збиратися у натовми в Флориді, щоб подивитися, як Роберт Бенкен і Дуглас Харлі полетять в космос. Але президент Дональд Трамп все одно планує прилетіти на стартовий майданчик, щоб погрітися у відблиску патріотичної слави. Хоча погана погода може затримати сьогоднішній запуск.

На Землі після одіссеї "Апполона 8" командувач місією Френк Борман отримав телеграму з текстом: "Ви врятувати 1968-й рік". Як би ж це було можливо і для 2020-го.

Читайте новини світу і переклади зарубіжної преси на каналі УНІАН ІноЗМІ

Источник материала
Поделиться сюжетом