В Україні на ринку сої криза через запізніле скасування «соєвих правок»

В Україні набув чинності закон №466-VIII, що скасовує так звані «соєві правки», і тепер експортери знову отримуватимуть відшкодування ПДВ при реалізації придбаної за гривню сої та ріпаку.

Проте через затягування з підписанням закону аграрії скоротили площі сівби сої, які й так зменшуються останніми роками.

Вважають аналітики електронної зернової біржі graintrade, пише agronews.

Наразі соєю засіяно 1,25 млн га із запланованих 1,4 млн га, тоді як у 2017 році нею засіювали 2 млн га, у 2018 року – 1,73 млн га, у 2019 року – 1,6 млн га.

На скорочення посівних площ впливає також викликане дефіцитом опадів погіршення врожайності та нижча, ніж у соняшника, рентабельність вирощування.

Навіть підвищення переробниками закупівельних цін на сою до 12500-12600 грн/т з доставкою на завод не додало аграріям бажання збільшити площі сівби сої, оскільки ціни на неї у жовтні-листопаді не перевищували 9500-9800 грн/т з доставкою на завод.

Активний експорт сої в першій половині сезону трейдерами, які купували її лише за валюту, змусив переробників підвищити ціни задля залучення потрібних обсягів.

Через затягування Президентом підписання закону з лютого по травень учасники ринку не розуміли перспектив експорту олійних в новому сезоні.

Источник материала
Поделиться сюжетом