Рецепт приготування Манника простий і не потребує багато часу, натомість отримуємо смачну, повітряну і ніжну випічку, від якої неможливо відірватися!
Пиріг із манки – ідеальний для домашнього чаювання, а можна також подати його і на сніданок, як запіканку, зі сметаною або повидлом.
Манник на кефірі
- Кефір – 400-500 г
- Крупа манна – 150-200 г
- Яйця – 2-3 шт.
- Цукор –100 г
- Сіль – дрібка
- Цукор ванільний –8 г
- Розпушувач – 10 г (або сода – 3 г)
- Масло вершкове (для змащування форми) – 20 г
Влити кефір у миску. Потроху додати манку, перемішуючи суміш до однорідності. Залишити манку з кефіром мінімум на 30 хвилин, щоб манка набухла (можна, накривши кришкою або харчовою плівкою, залишити на пару годин або навіть до наступного дня в холодильнику).
Розігріти духовку до 190°C.
Розбити яйця в миску та злегка збити їх. Додати цукор і дрібку солі. Збити яйця з цукром і сіллю. Додати ванільний цукор і розпушувач. Збити масу до однорідності.
Додати збиті яйця в манку з кефіром. Добре перемішати. У тісто можна додати родзинки (вимити, обсушити і обваляти в борошні), курагу або терту цедру і сік одного лимона.
Змастити форму вершковим маслом або можна покрити змащеним маслом папером для випічки. Вилити тісто у форму. Помістити в розігріту духовку і випікайте манник 40-50 хвилин. Рум’яний манник можна додатково перевірити, проткнув дерев’яною зубочисткою – вона повинна бути сухою.
Готовий манник вийняти з духовки і залишити в формі на 5 хвилин. Потім викласти на блюдо. Розрізати манник на порції. Подавати зі сметаною або варенням.
Шоколадний манник з сирними кульками
Для сирного тіста
- Сир – 250 г
- Яйце – 1 шт.
- Цукор – 50 г
- Крохмаль кукурудзяний – 30 г
- Крупа манна – 50 г
- Екстракт ванілі – 1 ч.л. (або ванілін – 1 дрібка)
Для шоколадного тіста
- Яйця – 4 шт.
- Цукор – 200 г
- Йогурт (або кефір) – 180 г
- Олія – 150 г
- Розпушувач – 10 г (1 ст.л. без гірки)
- Сіль – 0,25 ч.л.
- Екстракт ванілі – 1 ч.л. (або ванілін – дрібка)
- Крупа манна (дрібна) – 300 г
- Какао-порошок – 40 г
Для просочення
- Молоко – 180-200 мл
Готуємо сирні кульки. Сир, яйце, цукор та екстракт ванілі помістити в миску. Ретельно розтерти з допомогою виделки. Додати кукурудзяний крохмаль і манну крупу. Перемішати сирну масу.
З пергаменту вирізати коло розміром з дно форми для випічки. Пергамент викласти на дно форми й злегка змастити олією. Боки форми теж змащуємо олією.
Змоченими у воді руками скачуємо з сирної маси кульки розміром з волоський горіх. Викладаємо сирні кульки в форму на невеликій відстані одну від одного. Ставимо форму з кульками на деякий час, поки готуємо шоколадне тісто, в холодильник.
Включаємо духовку розігріватися до 180°C.
Готуємо шоколадне тісто. Яйця, сіль і цукор помістити в глибоку миску. Збити за допомогою міксера до отримання пишної світлої маси. Додати йогурт (або кефір) та екстракт ванілі.
Продовжуючи збивати, поступово додати рослинну олію. Туди ж просіяти розпушувач і какао. Ретельно перемішати. Додати манну крупу. Ще раз перемішати тісто.
Дістати з холодильника форму з сирними кульками й акуратно вилити зверху шоколадне тісто. Тісто повністю покриє кульки.
Розмістити форму в духовку і випікати манник 40-45 хвилин. Перевіряти готовність манника зубочисткою – вона повинна виходити сухою.
Вийняти готовий манник з духовки. Молоко трохи підігріти на плиті або в мікрохвильовій печі (воно повинно бути теплим). Полити манник молоком і залишити до повного охолодження та вбирання молока.
Манник з бананом
- Манна крупа – 200 г
- Кефір 2,5% – 450 мл
- Цукор – 120 г
- Яйця курячі – 2 шт.
- Банани – 2 шт.
- Розпушувач тіста – 1,5 ч.л.
- Сіль – 0,4 ч.л.
- Цукрова пудра – для прикрашання
Кефір влити у глибоку ємність, засипати манною крупою. Дати постояти близько години, нехай набрякне.
Яйця збити з цукром у гарну піну.
Банан нарізати дрібними кубиками й додати до кефіру з набряклою манною крупою. З’єднати з яйцем, замісити тісто, всипати сіль та розпушувач.
Вилити тісто в форму (можна розділити тісто на 2 форми, тоді вийде 2 невисоких коржі, які потім можна з’єднати між собою, наприклад, медом). Випікати при температурі 220°C. Перевіряти на готовність зубочисткою. Готовий манник присипати пудрою.
Читайте новини шоу-бізнесу, гороскопи на каналі УНІАН Lite в Telegram