Ніжний і повітряний манник: як приготувати незрівнянний пиріг
Ніжний і повітряний манник: як приготувати незрівнянний пиріг

Ніжний і повітряний манник: як приготувати незрівнянний пиріг

Це проста, але дуже смачна випічка, ідеальна для домашнього чаювання.
Найсмачныший манник рецепт / фото esttat.ru

Рецепт приготування Манника простий і не потребує багато часу, натомість отримуємо смачну, повітряну і ніжну випічку, від якої неможливо відірватися!

Пиріг із манки – ідеальний для домашнього чаювання, а можна також подати його і на сніданок, як запіканку, зі сметаною або повидлом.

Манник на кефірі

  • Кефір – 400-500 г
  • Крупа манна – 150-200 г
  • Яйця – 2-3 шт.
  • Цукор –100 г
  • Сіль – дрібка
  • Цукор ванільний –8 г
  • Розпушувач – 10 г (або сода – 3 г)
  • Масло вершкове (для змащування форми) – 20 г

Влити кефір у миску. Потроху додати манку, перемішуючи суміш до однорідності. Залишити манку з кефіром мінімум на 30 хвилин, щоб манка набухла (можна, накривши кришкою або харчовою плівкою, залишити на пару годин або навіть до наступного дня в холодильнику).

Розігріти духовку до 190°C.  

Розбити яйця в миску та злегка збити їх. Додати цукор і дрібку солі. Збити яйця з цукром і сіллю. Додати ванільний цукор і розпушувач. Збити масу до однорідності.

Додати збиті яйця в манку з кефіром. Добре перемішати. У тісто можна додати родзинки (вимити, обсушити і обваляти в борошні), курагу або терту цедру і сік одного лимона.

Змастити форму вершковим маслом або можна покрити змащеним маслом папером для випічки. Вилити тісто у форму. Помістити в розігріту духовку і випікайте манник 40-50 хвилин. Рум’яний манник можна додатково перевірити, проткнув дерев’яною зубочисткою – вона повинна бути сухою.

Готовий манник вийняти з духовки і залишити в формі на 5 хвилин. Потім викласти на блюдо. Розрізати манник на порції. Подавати зі сметаною або варенням.

Шоколадний манник з сирними кульками

Для сирного тіста

  • Сир – 250 г
  • Яйце – 1 шт.
  • Цукор – 50 г
  • Крохмаль кукурудзяний – 30 г
  • Крупа манна – 50 г
  • Екстракт ванілі – 1 ч.л. (або ванілін – 1 дрібка)

Для шоколадного тіста

  • Яйця – 4 шт.
  • Цукор – 200 г
  • Йогурт (або кефір) – 180 г
  • Олія – 150 г
  • Розпушувач – 10 г (1 ст.л. без гірки)
  • Сіль – 0,25 ч.л.
  • Екстракт ванілі – 1 ч.л. (або ванілін – дрібка)
  • Крупа манна (дрібна) – 300 г
  • Какао-порошок – 40 г

Для просочення

  • Молоко – 180-200 мл

Готуємо сирні кульки. Сир, яйце, цукор та екстракт ванілі помістити в миску. Ретельно розтерти з допомогою виделки. Додати кукурудзяний крохмаль і манну крупу. Перемішати сирну масу.

З пергаменту вирізати коло розміром з дно форми для випічки. Пергамент викласти на дно форми й злегка змастити олією. Боки форми теж змащуємо олією.

Змоченими у воді руками скачуємо з сирної маси кульки розміром з волоський горіх. Викладаємо сирні кульки в форму на невеликій відстані одну від одного. Ставимо форму з кульками на деякий час, поки готуємо шоколадне тісто, в холодильник.

Як приготувати манник / фото ua.depositphotos.com

Включаємо духовку розігріватися до 180°C.

Готуємо шоколадне тісто. Яйця, сіль і цукор помістити в глибоку миску. Збити за допомогою міксера до отримання пишної світлої маси. Додати йогурт (або кефір) та екстракт ванілі.

Продовжуючи збивати, поступово додати рослинну олію. Туди ж просіяти розпушувач і какао. Ретельно перемішати. Додати манну крупу. Ще раз перемішати тісто.

Дістати з холодильника форму з сирними кульками й акуратно вилити зверху шоколадне тісто. Тісто повністю покриє кульки.

Розмістити форму в духовку і випікати манник 40-45 хвилин. Перевіряти готовність манника зубочисткою – вона повинна виходити сухою.

Вийняти готовий манник з духовки. Молоко трохи підігріти на плиті або в мікрохвильовій печі (воно повинно бути теплим). Полити манник молоком і залишити до повного охолодження та вбирання молока.

Манник з бананом

  • Манна крупа – 200 г
  • Кефір 2,5% – 450 мл
  • Цукор – 120 г
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Банани – 2 шт.
  • Розпушувач тіста – 1,5 ч.л.
  • Сіль – 0,4 ч.л.
  • Цукрова пудра – для прикрашання

Кефір влити у глибоку ємність, засипати манною крупою. Дати постояти близько години, нехай набрякне.

Яйця збити з цукром у гарну піну.

Банан нарізати дрібними кубиками й додати до кефіру з набряклою манною крупою. З’єднати з яйцем, замісити тісто, всипати сіль та розпушувач.

Вилити тісто в форму (можна розділити тісто на 2 форми, тоді вийде 2 невисоких коржі, які потім можна з’єднати між собою, наприклад, медом). Випікати при температурі 220°C. Перевіряти на готовність зубочисткою. Готовий манник присипати пудрою.

Читайте новини шоу-бізнесу, гороскопи на каналі УНІАН Lite в Telegram

Источник материала
Поделиться сюжетом