Ніби курячі лапки: у Китаї знайшли сліди динозавра, залишені 190 млн років тому
Ніби курячі лапки: у Китаї знайшли сліди динозавра, залишені 190 млн років тому

Ніби курячі лапки: у Китаї знайшли сліди динозавра, залишені 190 млн років тому

У Китаї скелелази натрапили на відбитки лап динозавра, за формою схожих на курячі, які були залишені 190 млн років тому.

Про це пише Daily Mail.

Всього було знайдено 46 відбитків у Національному лісовому парку Гелешан в Чунціні на південному заході Китаю в березні цього року.

Китайські палеонтологи досліджували сліди, які перебувають на двох поверхнях кварцового пісковика і є одними з найбільш добре збережених в своєму роді в Азії.

Команда назвала відбитки з раннього юрського періоду "Kayentapus" (кайєнтапус - ред.)  - таке найменування дають скам'янілим слідам, залишеним трипалими двоногими тероподами.

Це перший зареєстрований виявлення скам'янілостей Kayentapus з Азії. Згідно зі звітом Чунцинський бюро планування та природних ресурсів, сліди "курячих лапок", ймовірно, були зроблені цинозавром.

Цинозавр був динозавром, який живиться м'ясом, й він здатний вирости до максимальної висоти у 5,6 метри і може важити близько пів тонни.

За словами дослідників, особина, яка залишила свої сліди на ділянці Гелешан, мав висоту не менше 5,4 метри.

Коли ми прибули в викопне місце в минулому році, то визначили, що сліди були залишені у проміжку від 190 до 200 мільйонів років тому. У той же час наша команда виявила, що це найліпше збережені сліди трипалого динозавра в Азії.
автор статті Дай Хуей з Чунцинський лабораторії по захисту і дослідженню геологічної спадщини

"Сліди динозаврів в Національному лісовому парку Гелешан мають велике значення, оскільки вони відносяться до початку юрського періоду", - додала автор статті і палеонтолог Ліда Сін з Китайського університету геологічних наук в Пекіні.

Професор Сін додав, що він сподівається, що національний парк розгляне питання про огородження території, щоб запобігти подальшому скелелазінню і зберегти слід копалин.

Нагадаємо, овгий час вважалося, що динозаври були обмежені пересуваннями сушею, однак це припущення оскаржує добре збережений хвіст динозавра Spinosaurus aegyptiacus. Експерти описали унікальну структуру хвоста і вказали, що цей придаток міг допомагати спинозавру пересуватися у воді.

Источник материала
Поделиться сюжетом