Театр в Zoom: як українці переконали організаторів POSTWEST не скасовувати фестиваль через коронавірус
Театр в Zoom: як українці переконали організаторів POSTWEST не скасовувати фестиваль через коронавірус

Театр в Zoom: як українці переконали організаторів POSTWEST не скасовувати фестиваль через коронавірус

Мистецтво онлайн: один з головних театральних фестивалів Європи POSTWEST через пандемію коронавірусу цього року став віртуальним.

Подія взагалі могла не відбутися, але учасники від України запропонували і вмовили організаторів провести її дистанційно. Відтак одразу два проєкти українського режисера Влада Троїцького візьмуть участь у фестивалі, йдеться в сюжеті ТСН. 19:30.

Власна оселя в якості театральної сцени, а замість глядацьких очей у залі - око камери власного смартфона: так виглядає сучасна онлайн версія популярної вистави режисера Влада Троїцького - "Смута", яка відкриває цьогорічний фестиваль POSTWEST.

П’ять акторів центру сучасного мистецтва "ДАХ" грають свою роль у п’яти різних містах України одночасно. Глядачі дивляться виставу в Zoom та на YouTube. Цей дійство із офлайн формату в онлайн перетворювали два місяці, зізнається режисер Троїцький. Найважче, каже, було акторам: їм довелося не тільки трансформувати та адаптувати свою акторську гру під формат "Zoom-конференції", а й оволодіти навичками оператора, освітлювача, сценографа та режисера.

Троїцький каже, що відкрив новий вид мистецтва "Zoom-театр" - поєднання театру і кіно з сучасними технологіями. Його унікальність полягає у тому, що грань між глядачем та акторами зникає, і споглядач сам стає учасником шоу.

"Людина, яка це бачить, вона опиняється ніби всередині сцени. Глядач опиняється між акторами, тому що з одного боку він дивиться. Ну, коли я граю, я бачу актора в Zoom, але глядач, він опиняється між ними і це таке теж особливе відчуття", - пояснює Троїцький.

Відео Українські учасники театрального фестивалю Postwest вмовили організаторів провести його онлайн

Один із головних театральних фестивалів Європи Postwest через пандемію коронавірусу цього року став віртуальним. Фестиваль узагалі міг не відбутись, але учасники від України запропонували і вмовили організаторів провести його дистанційно. Одразу два проекти українського режисера Влада Троїцького беруть участь у фестивалі.

POSTWEST - це мультикультурний фестиваль сучасного театрального мистецтва, який щороку організовує один з кращих європейських театрів - берлінський "Фольксбюне".

Цього року в ньому беруть участь 12 країн Європи. Через пандемію коронавірусу організатори хотіли скасувати захід, але українці запропонували провести його онлайн. Допомогли технічно і, навіть, стали хедлайнерами.

"Ми виявилися ніби хедлайнерами. Ми його відкриваємо, ми його закриваємо. Там 12 країн, але, ось так, повноцінний повнокровний продукт - ми одні з небагатьох його зробили", - додає режисер. 

Дівчата з гурту Dakh Daughters налаштовують камери своїх смартфонів та музичні інструменти. Їхня музична прем’єра під назвою Makeup вже завтра ввечері закриватиме фестиваль POSTWEST. Ця вистава - справжня історія з їхнього життя у монологах та піснях.

Діджиталізована сцена - імпровізована гримерка, в якій вони готуються до власного концерту. Дівчата зізнаються, що в онлайн грають не вперше. Кажуть, вже оволоділи секретами цифрового мистецтва, у якому головне - пропускати емоцію через себе та грати від душі, щоб глядач відчув це навіть через екран смартфону.

"Це навпаки ближча історія, ніж в залі. Тому що ти бачиш людину тут, прямо близько погляд. Коли сидиш в залі - там якийсь поряд сусід, який кашляє або розгортає цукерочку, весь час відволікаєшся, а тут - близько, і це інтимна така історія виходить дуже", - ділиться учасниця гурту Соломія Мельник. 

Новий формат фестивалю надихнув режисера Влада Троїцького на створення спеціальної онлайн артплатформи для майбутніх творчих втілень, щоб просувати українське мистецтво по всьому світові. 

Источник материала
Поделиться сюжетом