Про це в ході вебінару «ISRAEL-UKRAINE Agrotech Day: Досягнення експортної якості за допомогою ізраїльських технологій» розповів голова Української асоціації аграрного експорту Дмитро Крошка.
«Якщо точніше, то фермери, у яких є обладнання, необхідна техніка, які системно працюють і створюють робочі місця, а також є потенційними експортерами, виробляють приблизно 24 тис.
т», — говорить він.
Загальна площа під ягодами становить 23 тис.
З них одна третина (7,5 тис.
га) припадає на професійний сегмент.
«Це досить багато.
Не кожна країна в світі може собі стільки землі відвести під вирощування одних ягід», — уточнює Крошка.
При цьому він звертає увагу, що понад 90% земельного банку під ягідними культурами — це відкритий ґрунт.
Тобто насадження максимально піддаються впливу навколишнього середовища, шкідників, погодних умов.
Переважно в Україні вирощують полуницю, суницю, малину, ожину, смородину, лохину.
Також сьогодні виділяється черешня, вишня і виноград.
«Більш того, якщо звернутися до офіційної статистики, то за обсягом виробництва черешні Україна є другою державою в світі.
Але за технологіями захисту черешні, наприклад, від комах, ми далеко в хвості.
У промисловому виробництві вони не застосовуються, тільки на експериментальних ділянках», — розповідає голова Української асоціації аграрного експорту.
Однією з найважливіших цілей асоціації він називає необхідність познайомити українського професійного виробника з сучасними технологіями.
А також показати, як можна вирощувати великі обсяги якісного та безпечного продукту.
Наталія Рекуненко, Agro.