Навчання збройних сил РФ "Кавказ-2020": фахівці з безпеки та оборони оцінили ймовірність вторгнення Росії в Україну
Навчання збройних сил РФ "Кавказ-2020": фахівці з безпеки та оборони оцінили ймовірність вторгнення Росії в Україну

Навчання збройних сил РФ "Кавказ-2020": фахівці з безпеки та оборони оцінили ймовірність вторгнення Росії в Україну

Від серпня Росія планує розпочати військові стратегічні масштабні навчання "Кавказ-2020", активна фаза яких запланована на кінець вересня. Такі військові маневри Росія проводить раз на чотири роки. Та вперше президент РФ Володимир Путін вирішив оголосити ще й масовий призов росіян із запасу.

Експерти називають цей період, коли дуже ймовірне нове вторгнення РФ до України. Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Збори резервістів - це один зі способів прихованої мобілізації. В указі президента РФ деякі пункти закриті. Ми не знаємо, що в тих пунктах поки що", - каже заступник секретаря РНБО Сергій Кривонос.

Стратегічні навчання РФ проводить щороку. Однак із урахуванням мобілізації та місця проведення цьогорічні становлять загрозу Україні.

"По-перше, вони проводяться в нашому регіоні на українському напрямку. По-друге, війська будуть виведені на полігони, буде проведене бойове злагодження і, по суті, це створене угруповування військ, яке буде готове до бойового застосування", - пояснює представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький.

Під прикриттям маневрів до бойової готовності приводять тисячі танків і бронемашин, перекидають до кордонів десятки тисяч бійців. Тож маневри - прихований спосіб готуватися до агресії.

"Ми знаємо в історії чимало прикладів, коли після навчання починалася агресія. Я веду мову про конфлікт із Грузією", - зазначає військовослужбовець ЗСУ, народний депутат Михайло Забродський.

"Ми повинні бути готові до будь-якого варіанту і розуміти, якщо всі складові складуться на користь РФ, вони нанесуть удар і артилерією і ракетами. А кордонами наші з РФ дуже великі", - додає заступник секретаря РНБО Сергій Кривонос.

Відео Експерти попереджають про ймовірність нового вторгнення російської армії в Україну

Реальна загроза - чи гра м'язами й на нервах? Військові стратегічні навчання армії Росії "Кавказ-2020" експерти називають періодом, коли дуже ймовірне нове вторгнення агресора в Україну. Путін уже оголосив мобілізацію резервістів. До чого нам варто бути готовими – дивіться у сюжеті.

Наразі Росія нарощує військовий потенціал на Сході України, проте найбільшу загрозу становить саме анексований Крим. Головне управління розвідки створило карту, на якій видно полігони на кордоні з Україною, де росіяни готуватимуться зовсім не до оборони.

"Це висадка морського і повітряного десанту, це формування колон форсування водних перешкод, проведення наступальних і контрнаступальних дій", - розповів представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький.

Росіяни вже не перший рік проводять тренування саме з наступу на узбережжя. Кремлю достатньо буде лише вигадати причину для наступу.

Звинуватити Україну в екологічній катастрофі, захист російськомовного населення, певна провокація з людською кров'ю і на фронті, і всередині країни
заступник секретаря РНБО Сергій Кривонос

Загрози вторгнення поки що немає, запевняє розвідка. Але за навчаннями Росії військові пильно стежитимуть. Екскомандувач аеромобільних військ запевняє, що якщо росіяни таки наважаться пробивати суходільний коридор в Крим, їх є кому зустріти і зупинити.

"Враховуючи те, що було зроблено за останні роки, враховуючи досвід і бажання чинити опір, я можу впевнено сказати, що парадного маршу не буде точно", - каже військовослужбовець ЗСУ, народний депутат Михайло Забродський.

Нагадаємо, що заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар заявив, що масштабна військова загроза Росії проти України зберігається і, у зв’язку з цим, занепокоєння викликають, зокрема, навчання збройних сил РФ "Кавказ 2020", заплановані на вересень.

Источник материала
Поделиться сюжетом