У "Слузі народу" прокоментували інформацію про ймовірних кандидатів на місце Смолія
У "Слузі народу" прокоментували інформацію про ймовірних кандидатів на місце Смолія

У "Слузі народу" прокоментували інформацію про ймовірних кандидатів на місце Смолія

Заступник голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук назвала чутками інформацію деяких ЗМІ про ймовірне висунення на посаду голови НБУ кандидатури колишнього прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.
Ілюстрація REUTERS

Заступник голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук прокоментувала інформацію ЗМІ про ймовірних кандидатів на посаду голови Національного банку України замість Якова Смолія, який написав заяву про звільнення.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона сказала в коментарі журналістам.

Відповідаючи на питання, хто імовірні кандидатури на місце Смолія, і що начебто дехто бачить на цій посаді голову Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, депутат від "Слуги народу" Данила Гетманцева, Кравчук зауважила, що наразі зарано говорити про конкретні прізвища.

"Щодо Гетманцева - в нього один з найактивніших комітетів цієї Ради. Я думаю, що було б погано його втратити, такого фахового голову комітету. Звичайно, якщо він сам таке забажає... Але я не чула про таке його бажання", - сказала депутат.

Разом з тим Кравчук назвала чутками інформацію деяких ЗМІ про ймовірне висунення на посаду голови НБУ кандидатури колишнього прем’єр-міністр Арсенія Яценюка.

"Питання про Яценюка - це ніщо інше, ніж чутки. І навряд чи будуть голоси в монобільшості за призначення Яценюка. Хоча, звичайно, він як один з попередників - він очолював Нацбанк - кваліфікаційно цьому відповідає, але політично - ні", - сказала вона.

Крім того, Кравчук не вважає ймовірною кандидатуру екс-міністра розвитку економіки України Тимофія Милована.

Водночас, на запитання щодо керівника «Укргазбанку» Кирила Шевченка, вона зазначила, що висунення цієї кандидатури на посаду голови Нацбанку є "вірогідним".

"Прізвище Кирила Шевченка з "Укргазбанку" звучало серед кандидатур. Але, знову ж таки, мають бути офіційні подання, офіційні сигнали, а не просто переписки у внутрішньопартійному чаті", - сказала вона.

Кравчук також наголосила на необхідності заслухати інформацію Смолія перед тим, як він піде у відставку.

Як повідомляв УНІАН, 15 березня 2018 року Верховна Рада за пропозицією тодішнього президента Петра Порошенка призначила Смолія головою НБУ, звільнивши з цієї посади Валерію Гонтареву.

Смолій з 11 травня 2017 року виконував обов'язки голови НБУ.

1 липня 2020 року Смолій написав і подав президенту Володимиру Зеленському заяву про звільнення у зв'язку з відставкою за власним бажанням. Смолій пояснив своє рішення тим, що тривалий час на НБУ здійснюється систематичний політичний тиск, що унеможливлює ефективне виконання ним своїх обов'язків.

Сьогодні, 2 липня, у Верховній Раді було зареєстровано президентський проект постанови про звільнення Смолія з посади голови НБУ (№3772).

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Источник материала
Поделиться сюжетом