Зарплатний фонд, комунальні витрати, відсоток на інвестиції: Квіташвілі розповів, що слід включити до тарифів на медпослуги
Зарплатний фонд, комунальні витрати, відсоток на інвестиції: Квіташвілі розповів, що слід включити до тарифів на медпослуги

Зарплатний фонд, комунальні витрати, відсоток на інвестиції: Квіташвілі розповів, що слід включити до тарифів на медпослуги

Тарифи на медичні послуги повинні містити оплату комунальних послуг, зарплатний фонд, амортизацію обладнання. Також певний відсоток має йти на покращення самого медзакладу, на підвищення кваліфікації лікарів, аби установа мала змогу розвиватися.

Таку думку висловив голова експертної ради при парламентському комітеті здоров'я нації, медичної допомоги та медстрахування Олександр Квіташвілі в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

Квіташвілі заявив, що вважає помилкою те, що тарифи, які оплачує Національна служба здоров’я, не передбачають комунальних послуг. Цей механізм, Квіташвілі назвав, неправильним. І пояснив, що фінансування, яке нині йде з місцевих бюджетів, різниться, адже "є місцеві бюджети багатші і є бідніші".

"Якщо якісь витрати, наприклад комунальні або закупівля обладнання, перекладатимуть на місцеві бюджети, то у когось буде більше грошей у лікарні, а у когось менше. Тому тарифи мають передбачати і зарплатний фонд, комунальні витрати, амортизацію обладнання, якийсь відсоток на інвестиції: ремонт, підвищення кваліфікації лікарів тощо. На тарифі лікарня має не тільки покривати витрати, а й мати можливість якось розвиватися", - сказав Квіташвілі.

Водночас, коментуючи значне збільшення тарифу на медпослуги, якщо до них буде включено і комунальні платежі та, імовірне скорочення переліку медичних послуг, які покриває бюджет, Квіташвілі висловився, що "краще на 100% платити за десять послуг, аніж на 30% - за 30".

"Такий підхід до формування тарифів дасть змогу залучити в систему охорони здоров'я гроші, інвестиції, з'являться структури, які зацікавлені вкладати гроші в інфраструктуру галузі. Якщо ми платитимемо 30% вартості медпослуги, інвестиції не з'являться", - додав він.

Нагадаємо, міністр охорони здоров’я України Максим Степанов під час онлайн-зустрічі із послами країн ”Великої сімки" повідомив, що від липня держава додатково профінансує "дефіцитні" медичні заклади. Тобто на дофінансуванні тих установ, в яких зараз коштів з державного бюджету менше, ніж було торік. Зокрема йдеться про заклади протитуберкульозної служби, психіатричні та високоспеціалізовані лікарні, які опинилися на межі закриття.  

Відео Ексклюзивне інтерв'ю міністра Степанова про реформу медицини і зарплати лікарів

Глава МОЗ України Максим Степанов в інтерв'ю ТСН.ua розповів про зарплати лікарів, зміни в медицині і як вмовлятиме Раду виділити 6% ВВП в 2021 році.  

Источник материала
Поделиться сюжетом